Komandant NATO snaga za Jugoistočnu Evropu admiral Hari Ulrih izjavio je juče u Prištini da NATO neće tolerisati nikakvu vrstu nasilja na Kosovu.
– Kfor će podržavati Kosovsku policijsku službu i Unmik policiju u brzom reagovanju na bilo kakvu vrstu nasilja, kao i prema onima koji planiraju nasilje – rekao je Ulrih koji je u Prištini imao odvojene sastanke s međunarodnim i kosovskim predstavnicima.

Komandant NATO snaga za Jugoistočnu Evropu admiral Hari Ulrih izjavio je juče u Prištini da NATO neće tolerisati nikakvu vrstu nasilja na Kosovu.
– Kfor će podržavati Kosovsku policijsku službu i Unmik policiju u brzom reagovanju na bilo kakvu vrstu nasilja, kao i prema onima koji planiraju nasilje – rekao je Ulrih koji je u Prištini imao odvojene sastanke s međunarodnim i kosovskim predstavnicima. On složio sa ocenom kosovskih vlasti da su incidenti kakvi su se dogodili 10. februara tokom demonstracija pristalica pokreta Samoopredeljenje u Prištini i napadi na vozila Unmika od pre nekoliko dana kontraproduktivni i destruktivni za budućnost Kosova. Ulrih je izrazio saučešće porodicama stradalih u neredima 10. februara i naglasio da je od predstavnika Unmika dobio uveravanja da će sveobuhvatna istraga o tom slučaju biti ubrzo završena. Admiral južnog krila NATO snaga rekao je da je specijalni izaslanik UN za status Kosova predložio „jasan put za budućnost Kosova“.
– Ako Kosovo želi mirnu i naprednu budućnost onda politički proces, vladavinu zakona i pravdu moraju poštovati i podržavati svi građani – rekao je Ulrih. On je ponovio stav Kontakt grupe da neće biti podele Kosova i naglasio da će misija NATO ostati na Kosovu i posle rešavanja statusa. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu i premijer Agim Čeku ocenili su da je Kosovu potrebno prisustvo Kfora i posle statusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari