SAD i Francuska smatraju da bi u sklopu rešavanja statusa Kosova trebalo imati u vidu kao mogućnost i neku vrstu međunarodnog skupa o Kosovu, s tim što Vašington misli da učesnici takve konferencije ne bi trebalo da imaju pravo veta, preneli su Beti pouzdani diplomatski izvori u Briselu.

SAD i Francuska smatraju da bi u sklopu rešavanja statusa Kosova trebalo imati u vidu kao mogućnost i neku vrstu međunarodnog skupa o Kosovu, s tim što Vašington misli da učesnici takve konferencije ne bi trebalo da imaju pravo veta, preneli su Beti pouzdani diplomatski izvori u Briselu.
Kako javlja dopisnik Bete iz Brisela Dragan Blagojević, ti izvori su rekli da je zamisao o međunarodnoj konferenciji o Kosovu iznela američka ambasadorka u NATO Viktorija Noland na sastanku Saveta NATO – Rusija i „trojke“ Kontakt grupe u ponedeljak u Briselu. Američka ambasadorka je partnerima u NATO, ali i prisutnoj ruskoj strani, izložila ovu ideju, naglasivši da bi to moglo da se organizuje krajem novembra ili početkom decembra.

Kabinet premijera: Odluka o Pokrajini samo u SB UN

Beograd – Vlada Srbije već je odlučno odbacila svaku mogućnost da se pitanje budućeg uređenja Kosova i Metohije izmesti iz SB UN i prenese na neku međunarodnu konferenciju, rečeno je juče agenciji Beta u kabinetu predsednika Vlade Vojislava Koštunice.

Isti izvor naveo je da se „razgovori o Kosovu i Metohiji mogu voditi isključivo u skladu s Rezolucijom 1244 UN i pod jasnim mandatom SB UN“. Videli smo da je Ahtisarijev plan propao u SB UN i svaka inicijativa SAD i NATO da se, zaobilazeći UN, ovaj plan usvoji na nekoj međunarodnoj konferenciji, unapred je osuđena na propast, naveli su u kabinetu Koštunice.

Diplomate u Briselu tvrde da zvanični Pariz smatra da bi potreba za takvim eventualnim skupom mogla da se razmotri, s tim da se on organizuje i u roku od više meseci, pošto Kontakt grupa 10. decembra izvesti generalnog sekretara UN o ishodu pregovora Beograd – Priština. Ambasadorka Noland je precizirala da to ne bi trebalo da bude konferencija tipa Dejtona, gde su dve strane bile unapred prinuđene da prihvate jedno rešenje.
Istakla je, međutim, da zbog pretnje vetom u Savetu bezbednosti UN, na ovakvom skupu angažovanih država, međunarodnih organizacija i Beograda i Prištine, niko ne bi imao pravo veta, već bi odluke morale da se donesu većinom glasova. Američko razmišljanje se temelji, kako je rečeno, i na tome da je NATO snažno uključen u rešavanje prilika na Kosovu i da „ne može a da nema prava na saopšteni odgovor“ za političko rešenje statusa Kosova.
Zamoljeni da objasne i daju više pojedinosti o ovom predlogu američke ambasadorke, izvori u misiji SAD pri NATO agenciji Beta nisu ni potvrdili, niti opovrgli ovu informaciju diplomatskih izvora. Jedan zvaničnik misije SAD pri NATO Beti je rekao da ono što se zvanično ima na stolu jeste da, ukoliko do 10. decembra ne bude rezultata u pregovorima srpske i strane kosovskih Albanaca, za Vašington i dalje ostaje valjan predlog Martija Ahtisarija.
Američka kancelarija u Prištini je 9. oktobra u Čaglavici organizovala susret na temu „Međunarodna konferencija o Kosovu, da ili ne?“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari