NATO saveznici rade snažno na tome da se u Savetu bezbednosti UN usvoji rezolucija o statusu Kosova, a svaka članica Atlantskog saveza bi pojedinačno morala da odluči kako bi postupila ako bi taj proces doživeo neuspeh – izjavio je juče pomoćnik generalnog sekretara NATO Džon Kolston.

NATO saveznici rade snažno na tome da se u Savetu bezbednosti UN usvoji rezolucija o statusu Kosova, a svaka članica Atlantskog saveza bi pojedinačno morala da odluči kako bi postupila ako bi taj proces doživeo neuspeh – izjavio je juče pomoćnik generalnog sekretara NATO Džon Kolston.
Kolston je time odgovorio na pitanje novinara da li se u NATO smatra da predsednik SAD Džordž Buš „spekuliše“ kad kaže da će Kosovo biti nezavisno i bez rezolucije SB UN, što podrazumeva i jednostrano priznavanje te nezavisnosti od nekih zemalja. Podvukao je da se „NATO ne sprema na neuspeh“, da „nema nikakvog plana B“ jer „još nema ruskog veta“, kao i da se „NATO saveznici nadaju da će moći da se usvoji rezolucija SB UN o Kosovu koja bi uzela u obzir predloge Martija Ahtisarija o statusu“.
Takva rezolucija bi, prema rečima Kolstona, „ponudila stabilan i bezbedan put da se nastavi napred – put napred za Kosovo, ali i za kosovske susede na Balkanu, uključujući Srbiju“. Kolston je saopštio da će ministri odbrane NATO i zemalja Partnerstva za mir, uključujući srpskog ministra Dragana Šutanovca, u četvrtak na sastanku u Briselu razgovarati o Kosovu.
Visoki funkcioner Atlantskog saveza istakao je da će ministri 49 zemalja Evroatlantskog partnerstva na tom zasedanju uputiti poruku da žele da se Srbija postepeno uključi u evroatlantske integracije. Zamoljen da kaže hoće li NATO i s kojim mandatom ostati na Kosovu i ako bi propali napori za usvajanje rezolucije u SB UN i došlo do jednostranog priznavanja nezavisnosti Pokrajine, pomoćnik generalnog sekretara NATO je odgovorio da će trupe Atlantskog saveza tamo „svakako ostati, i to na temelju postojeće rezolucije 1244 SB UN“.
I, stavio je do znanja Kolston, „kada je reč o spekulacijama šta bi se desilo ako ne bi bila usvojena rezolucija SB UN o Kosovu, najpre se mora reći da još nema ruskog veta“.
– Nastavljamo da radimo i radićemo idućih dana i nedelja s ciljem da vidimo može li se postići nagodba kroz pregovore – rekao je.
Kolston je naveo da ne postoji nikakav plan B.
– Ne spremamo se za neuspeh. Svaki saveznik u NATO će pojedinačno morati da odluči kako bi postupio, ako taj proces doživi neuspeh. A moja poruka je da proces nije propao i da mi svom snagom radimo na tome da obezbedimo da ne propadne – podvukao je.
Kolston je rekao da će ministri odbrane NATO i partnera poslati dve vezane poruke.
– Jednu upućenu ljudima na Kosovu, uz ohrabrenje svim nacijama da podrže rezoluciju SB UN na temelju Ahtisarijevih predloga. A drugu, poruku Beogradu da NATO saveznici vide i podržavaju postepeno ugrađivanje Srbije u evroatlantske i evropske institucije – dodao je.
Jer, naveo je Kolston, „mi želimo da prijatelji i kolege u Srbiji postanu deo šire porodice evropskih nacija i da ne budu po strani od nje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari