NATO važan saveznik u budućnosti 1

Poslanica Skupštine Srbije Vesna Marković izjavila je danas da Srbija ima dobru i uspešnu saradnju sa NATO i da je ta saradnja neophodna pre svega zbog zaštite srpskog stanovništva i kulturnih i verskih objekata na Kosovu. 

„NATO želi da se predstavi kao odbrambeni savez koji se zalaže za dobru saradnju sa svima a Srbiji je to posebno važno jer je okružena zemljama koje su članice NATO ili žele da to postanu“, rekla je ona.

U izjavi datoj povodom nedavne posete srpskih parlamentaraca sedištu zapadnog vojnog saveza u Briselu i komandi u Monsu, Marković  je rekla da se ta poseta kao i brojni susreti zvaničnika NATO i Srbije „mogu tumačiti u kontekstu unapredjenja političke saradnje“.

„Najjači utisak su ostavila pitanja koja su oni nama postavljali a koja su se odnosila na mišljenje gradjana Srbje o NATO kao i to što žele da poprave imidž koji NATO ima u Srbji. U tom kontekstu tumačim i izjavu generalnog sekretara NATO (Jensa) Stoltenberga prilikom posete Beogradu koji se izvinio porodicama žrtava NATO bombardovanja“, navela je.

Marković je podsetila da Srbija i NATO imaju „veoma dobru i uspešnu saradnju“ u okviru programa Partnerstvo za mir i dodala da su se u razgovorima u Briselu „koji su bili veoma otvoreni saglasili da postoje i mogućnost za njeno dalje unapredjenje“.

„Susrećemo se sa sličnim temama, često se govori o poglavlju 31 i zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, o saradnji NATO i EU na tom planu. Srbija je saradjivala sa NATO i u migrantskoj  krizi, borbi protiv terorizma i to su globalni problemi koji zahtevaju saradnju svih zemalja pre svega EU koje se najviše suočava sa tim izazovima“, rekla je Marković koja je i članica skupštinskog Odbora za evrointegracije.

Ona je medjutim dodala da se saradnja sa NATO ne može dovoditi u direktnu vezu sa procesom evrointegracije Srbije iako postoje slične teme kojima se bave i jedna i druga organizacija.
Upitana kako parlament može da doprinese saradnji sa zapadnom vojnom alijansom, Marković je podsetila da je Skupština Srbije već dala svoj doprinos time što je ratifikovala sporazum IPAP kao najviši nivo saradnje koji jedna zemlja ne-članica može da ima sa NATO.

Tekst preuzet sa sajta demostat.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari