NATO za Danas: Odluka je na kosovskim vlastima 1Foto: EPA-EFE FILIP SINGER

Pozicija NATO-a je jasna: transformacija Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku jeste pitanje o kojem treba da odluče kosovske vlasti.

NATO podržava razvoj Bezbednosnih snaga Kosova u okviru svog aktuelnog mandata. Bezbednosne snage Kosova su profesionalne snage i izvor regionalne stabilnosti, kaže za Danas zvaničnik NATO iz Brisela koji je želeo da ostane anoniman, odgovarajući na pitanje kako Alijansa gleda na najave o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku, koje ovih dana učestalo stižu iz Prištine.

Naš sagovornik naglašava da je „važno reći da prilikom pokretanja bilo kakvih inicijativa u vezi sa mandatom Bezbednosnih snaga Kosova treba u potpunosti konsultovati sve zajednice na Kosovu, kao i sve NATO saveznike“.

– NATO ostaje posvećen bezbednosti i stabilnosti Kosova, putem KFOR-a, operacije koje najduže sprovodimo, navodi izvor Danasa iz sedišta Alijanse.

Pojedini predstavnici diplomatskih krugova na Zapadu tvrde da je kosovski predsednik Hašim Tači iznova aktivirao priču o formiranju vojske Kosova kako bi pokušao da ojača svoju poziciju na unutrašnjopolitičkom terenu, koja je umnogome uzdrmana usled protivljenja velikog dela albanske javnosti na Kosovu Tačijevoj inicijativi da kosovsko pitanje bude rešeno „korekcijom granica“ sa Srbijom.

„Tači veoma strahuje od jačanja opozicije, naročito od Samoopredeljenja, a na Zapadu je u poslednje vreme sve izraženiji stav da bi Samoopredeljenje moglo da bude kooperativniji partner u nastavku pregovora o mogućem rešenju za Kosovo od kosovskog predsednika“, kažu izvori Danasa.

Podsetimo, RTS je prekjuče objavio da je Priština pokrenula „plan B“ za formiranje kosovske vojske, „zaobilazeći protivljenje srpskih poslanika i obavezu ustavnih promena“. U tom kontekstu, očekuje se da će sutra kosovski parlament raspravljati o paketu od tri nacrta zakona, „koji predviđaju da kosovske bezbednosne snage prerastu u oružanu formaciju“.

Hašim Tači je govoreći na temu transformacije Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku ponovo kritikovao kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, poručivši da „za formiranje vojske nije zaslužan premijer, niti njegovi nedavni sastanci sa američkim zvaničnicima“, već da je to „zasluga stanovništva (Kosova“) i svih onih koji rade na formiranju vojske“, preneli su prištinski mediji.

Simić: Predlog nije u interesu Srba

Slavko Simić, član predsedništva kosovske skupštine, izjavio je za RTS da predloženi zakoni o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova „nisu u interesu srpskog naroda koji živi na KiM sigurno da će naneti nesagledivu štetu po proces dijaloga koji se vodi između Beograda i Prištine, nesagledivu štetu po Rezoluciju 1244 SB UN, koja je i dalje na snazi i sigurno će naneti nesagledivu štetu po mir i stabilnost na KiM“. Za izglasavanje predloga zakona o vojsci u skupštini je potrebna prosta većina od ukupno 120 poslanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari