NATO za RSE: Poštujemo izbor Srbije 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Povodom odluke Rumunije da blokira transport pomenutog vojnog kontinenta preko njene teritorije, NATO u saopštenju navodi da bi o tom konkretnom događaju pitanje trebalo uputiti vlastima u Bukureštu, ističući partnerski odnos koji Srbija ima sa ovim vojnim savezom.

„Primera radi, Srbija je bila domaćin najveće civilne vežbe u slučaju vanrednih situacija, čime je pomogla NATO saveznicima, ali i samoj sebi i drugim partnerima da bude bolje pripremljena u suočavanju sa prirodnim katastrofama, kao što su poplave i šumski požari“, ukazuje NATO ističući zajednički napor na reformi snaga bezbednosti i institucija u Srbiji.

Kada je reč o drugim vidovima saradnje, NATO poseban značaj pridaje i obuci pripadnika Vojske Srbije, čime im se pomaže da daju svoj doprinos u međunarodnim mirovnim misijama.

„Investirali smo milione evra kako bismo pomogli Srbiji da uništi više od 200 tona municije. Srbija je takođe zajedno sa NATO-m radila na obuci iračkog vojno-medicinskog osoblja, čime je doprinela stabilnosti na Bliskom istoku“, stoji u saopštenju.

U Srbiji je u ponedeljak prikazano 10 oklopnih vozila koje je Rusija donirala u okviru vojno-tehničke saradnje.