NATO: Zalažemo se za poštovanje granica na Balkanu 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

NATO se zalaže za stabilnost, bezbednost i poštovanje nacionalnih granica na Balkanu.

Budućnost Balkana počiva na toleranciji, dijalogu, uzajamnom uvažavanju i razumevanju između zajednica ovde u regionu. U tom kontekstu, poštujemo napore Albanije da izgradi odnose sa svojim susedima, naveli su za Danas u centrali NATO u Briselu, odgovarajući na pitanje da li NATO podržava ukidanje granica između Kosova i Srbije, koje zagovara albanski premijer Edi Rama.

Sagovornik iz Alijanse ističe da „NATO ostaje posvećen bezbednosti i stabilnosti Kosova, posredstvom naše KFOR mirovne misije, koja dejstvuje pod mandatom UN, i nastavlja svoju misiju obezbeđivanja bezbednog okruženja i garantovanja slobode pokreta, na dobrobit svih zajednica na Kosovu, koliko god je to potrebno, i putem naše pune podrške dijalogu Beograd-Priština, pod posredstvom EU, čiji cilj je normalizacija odnosa između Kosova i Srbije“.

U centrali Alijanse nisu želeli da komentarišu odluku kosovskih vlasti da 2019. proglase „godinom NATO-a“, u znak obeležavanja dvadesetogodišnjice NATO bombardovanja Srbije, koje kosovski Albanci smatraju prekretnicom za dobijanje „nezavisnosti Kosova“. Kako nam je rečeno u sedištu NATO, „za sva pitanja na tu temu obratite se kosovskim vlastima za bilo kakav komentar“.

Pojedine diplomate sa Zapada tvrde da je NATO-u, uključujući generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga, stalo da rešenje za kosovsko pitanje bude pronađeno u što skorije vreme. „NATO i dalje smatra Balkan buretom baruta, pa želi da se što pre postigne sporazum o Kosovu. Stoltenbergu ističe mandat naredne godine, i normalno je da bi želeo da okonča službu u Alijansi uspešnom pričom, kao što je postizanje sporazuma Beograda i Prištine“, ističu naši izvori. Sagovornici Danasa podsećaju i da kosovske vlasti neprestano naglašavaju da žele dogovor sa Srbijom između ostalog i da bi se Kosovo „pridružilo NATO-u“.

Alijansa je, podsetimo, izrazila žaljenje što je proteklog meseca sprovedena transformacija bezbednosnih snaga Kosova u vojsku, ukazujući da je ta odluka „došla u pogrešno vreme“, ali nije sprečila takav razvoj situacije.

Koha ditore: Tramp priprema potpisivanje sporazuma

Predsednik SAD Donald Tramp priprema ceremoniju potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa između predsednika Kosova Hašima Tačija i Srbije Aleksandra Vučića, objavio je juče prištinski list Koha ditore. Ovome je prethodio susret predsednika Tačija sa američkim ambasadorom Ričardom Grenelom u Berlinu, o kojem javnost nije informisana, kao ni pregovaračka ekipa i Vlada Kosova, dodaje Koha ditore, a prenosi agencija Beta. Poznavaoci tog procesa ocenjuju da je do uključivanja SAD i Rusije u postizanju sporazuma došlo zbog složenog procesa dijaloga. Kosovski politikolog Krenar Šalja ističe da su šanse za postizanje sporazuma ravne nuli, ako se te velike sile ne dogovore. U decembru je predsednik SAD Tramp uputio pisma predsednicima Kosova i Srbije i istakao mogućnost da se sa Tačijem i Vučićem sastane u Beloj kući u slučaju da postignu dogovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari