NDBG: Sredstva EBRD završavaju u štetnim projektima 1Foto: Ne davimo Beograd

Ona je izjavila da bi Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana trebalo skoro dva veka da dostignu prosečan nivo prihoda u EU.

Iz inicijative se pitaju da li bi možda taj period bio kraći kada se fondovi ove banke u našoj zemlji ne bi koristili za štetne projekte kao što je izgradnja spalionice na deponiji u Vinči, skandalozna rekonstrukcija Slavije koja umesto da je dala funkcionalno rešenje za saobraćaj, postaje muzička fontana, preskupo kozmetičko šminkanje 4 glavna gradska bulevara koje će umesto da doprinese unapređenju saobraćaja, zapravo dodatno usporiti javni prevoz.

Inicijativa Ne davimo Beograd već je upozorila na ove probleme bord direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) na sastancima koji su održani u Sarajevu od 7. do 9. maja, a sada ponavljaju da se fondovi ove banke u Srbiji koriste za projekte od kojih građani ne samo da neće imati koristi, već će, kako navode, oni štetno uticati na budžet grada Beograda i Srbije.

Dobrica Veselinović iz inicijative Ne davimo Beograd ukazao je na probleme u vezi sa potpisanim ugovorom o javno-privatnom partnerstvu za deponiju u Vinči, koji je Grad Beograd potpisao još 2017. godine sa privatnim konzorcijumom Suez-Itochu, a kojim se planira izgradnja spalionice otpada u Vinči i koji će građane Beograda koštati najmanje 40 miliona evra godišnje, dok će negativno uticati i na kvalitet vazduha.

Oni su takođe savetu direktora ukazali na probleme koji su postojali sa žalbenom mehanizmom koji je inicijativa pokrenula oko rekonstrukcije trga “Slavija”, kao i na potpuno pogrešan projekat “zeleni bulevar”, rekonstrukciju ulica Kraljice Marije, 27. marta, Džordža Vašingtona i Dušanove, koji se, kako navode, protivi svim principima održivog saobraćaja.