NDBG upozorava javnost na projekat izgradnje staze za skijanje na Avali 1Foto: Wikipedia

Inicijativa Ne davimo Beograd je upozorila javnost da planirani projekat izgradnje staze za skijanje na Avali sa pratećim sadržajem može značajno da ugrozi biljni i životinjski svet na ovoj planini.

“Dosadašnje iskustvo sa Javnim preduzećem “Skijališta Srbije” u kombinaciji sa Gradom Beogradom bolno nas podseća da budemo spremni za iznenadnu i masovnu seču šume i izgradnju znatno većih objekata od onoga što Zakon o zaštiti prirode i Uredba o režimima zaštite dozvoljavaju. Naime, JP “Skijališta Srbije” su nosilac skandaloznog projekta izgradnje žičare sa gondolama od Beogradske tvrđave (Kalemegdana) od Ušća”, navodi se u saopštenju.

Projekat “oživljavanja” Avale podrazumeva izgradnju skijališta na površini od 4,5 hektara, gde se pored ski staze duge 550 metara planira se i izgradnja ski lifta dužine 480 metara, poligona za početnike, boba na šinama, zip lajna, mini golf igrališta, avantura parka, fabrike snega za veštačko osneživanje staze i brojnih pratećih objekata.

Planina Avala je zaštićeno prirodno dobro, a brojni zabavni sadržaji koji su planirani bi se nalazili na delu Avale pod trećim stepenom zaštite.

U Inicijativi Ne davimo Beograd navode da će pratiti sve promene na Avali, a pozivaju građane da ih informišu o svim planovima i radovima, posebno na potezu od Mitrovićevog doma do podnožja Avale u pravcu Pinosave, gde je planirana ova investicija JP “Skijališta Srbije” od pet miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari