NDBG: Videćemo da li i dalje postoji kritična masa za bojkot 1Foto: Medija centar Beograd

Izvori Danasa iz Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića nisu želeli da otkrivaju kakva će biti konačna odluka Predsedništva PSG, ali nekoliko njih potvrdilo nam je da je „izlazak na izbore, kako stvari stoje, bliža opcija“.

Kako se nezvanično tvrdi, „većinsko je raspoloženje članstva da uprkos katastrofalnim izbornim uslovima ne treba bojkovati izbore jer bi se ulaskom u Skupštinu i lokalne parlamente omasovila borba PSG za normalnu i pristojnu Srbiju“.

S druge strane, tvrdi se, ima i onih koji navode da je učešće na ovim izborima „ravno klanju vola za kilogram mesa“.

U Socijaldemokratskoj stranci Borisa Tadića nisu odgovorili na naše pitanje da li razmatraju izlazak na izborima, ukoliko i PSG objavi svoje učešće.

Izvori iz SZS-a kažu da nema dogovora sa PSG-om o izlasku na birališta, ističući da je Savez „i dalje za bojkot“.

„Bojkot izbora je zajednička odluka opozicije. No, kao i do sada, razgovaraćemo sa svima iz opozicije, pa ćemo u skladu sa tim razgovorima i zajedničkim zaključcima videti da li i dalje postoji kritična masa za bojkot. Ovo prvenstveno govorimo zbog najava koje smo poslednjih dana videli u javnosti da neke partije ipak žele da izađu na izbore“, kaže za Danas Dobrica Veselinović iz NDB.

Uslovi za izbore su još gori, i u to nema sumnje, ali ponavljamo da treba razgovarati i o tome kako bi posle korone izgledala politička scena, te koja su nam još sredstva dostupna u borbi protiv diktature SNS i Aleksandra Vučića, dodaje Veselinović. Više javnih ličnosti uputilo je javni poziv da se ostane pri bojkotu (videti okvir).

Apel za bojkot

Srbija više nije država. Razaranje njenih institucija dostiglo je razmere koje se mogu izjednačiti sa potpunim nestajanjem pravnog i civilizacijskog poretka.

Već osam godina mi nismo demokratsko društvo. Vladavinu SNS i sve izborne procese u tom periodu uzurpacije vlasti, prate gušenja svih individualnih sloboda i slobode medija, kao i prinude i ucene građana.

U poslednje vreme, režim u obračunu sa svima koji ne pristaju na poniženje, sa svima koji predstavljaju iskru pobune, primenjuje ogoljeno nasilje i hapšenja.

Relevantne međunarodne organizacije, koje se bave stanjem ljudskih prava i slobodom medija, jasno su detektovale ove trendove u Srbiji.

Upravljanje pandemijom potpuno je ogolilo mehanizme koji našu državu vode u totalitarizam i vladavinu samo jednog čoveka – Aleksandra Vučića.

Protivustavno proglašeno vanredno stanje, koje predstavlja i svojevrsni državni udar, Vučić je iskoristio za vođenje funkcionerske kampanje, za obračun sa slobodnomislećim ljudima, buntovnim građanima, nezavisnim novinarima i predstavnicima opozicije. U ovakvoj atmosferi straha i represije ne postoje minimalni uslovi za održavanje slobodnih izbora.

Uz sve ovo svedočimo i tesnoj i zastrašujućoj sprezi organizovanog kriminala, narko-kartela i vrha ove vlasti.

Uprkos ovakvoj atmosferi, otvorenom despotizmu u vladavini Aleksandra Vučića i odsustvu elementarnih demokratskih uslova, neke opozicione stranke i pokreti razmišljaju da učestvuju u nameštenoj izbornoj utakmici u kojoj se unapred zna i pobednik i krajnji rezultat.

Na taj način, ovi politički akteri će dati legitimitet nedemokratskim izborima. Igranje demokratijom i izbornim procesom jeste ravno ruganju volji građana i pravu svakog čoveka na slobodan izbor.

Mišljenja smo da svaka politička organizacija koja u tome učestvuje, svesno ili nesvesno postaje saučesnik naprednjačke vlasti i zatočenik sopstvenih ambicija, a suprotno interesima čitavog društva.

Građani Srbije su, s punim pravom, proživljene karantinske mere doživeli kao grubo kršenje svojih Ustavom zajamčenih prava, kao gušenje građanskih sloboda i ogoljenu tiraniju. Sve ovo rezultiralo je opravdanim buntom koji se iskazuje svakoga dana u 20:05.

Autentičnu građansku pobunu razumemo kao još jedan vapaj za demokratijom i poziv da se u lažnim izborima ne učestvuje.

Tokom vanrednog stanja demokratija i uslovi za pravedan izborni proces dodatno su pogoršani, institucije su potpuno ugašene, a Srbija je iz faze diktature prevedena u stanje ogoljene tiranije. U tiraniji nema uslova za slobodne izbore.

Ovaj apel je otvoren za potpisivanje za sve građane Srbije.

Čedomir Čupić, profesor univerziteta u Beogradu

Goran Marković, profesor emeritus

Siniša Kovačević, pisac i reditelj

Dušan Teodorović, akademik

Ljiljana Mijatović, profesorka univerziteta u Kragujevcu

Dragoljub Bakić, arhitekta

Biljana Stojković, profesorka univerziteta u Beogradu

Savo Manojlović, predsednik UZUZ-a

Ljubomir Jacić, profesor Visoke tehničke škole u Požarevcu

Igor Grinzberg, master dipl. inženjer

Slobodan Prvanović, naučni savetnik Instituta za fiziku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari