Ne davimo Beograd čestitala Dan državnosti i pozvala građane da odaju počast velikim precima 1Foto: Inicijativa Ne davimo Beograd

Inicijativa Ne davimo Beograd čestitala je danas svim građanima Dan državnosti Srbije – Sretenje i pozvala da sa ponosom odaju počast svojim velikim precima.

Kako su saopštili iz Ne davimo Beograd, na ovaj dan građani treba da se zapitaju „šta to slave i šta ih taj značajni istorijski dan uči“.

„Za nas je on podsećanje da su se naši preci izborili ne samo za nezavisnost Srbije, već i za ideje slobode, demokratije, ravnopravnosti, solidarnosti, ljudskih, ali i danas toliko neophodnih, socijalnih prava“, naveli su oni.

Inicijativa Ne davimo Beograd pozvala je građane da 15. februara 2021. godine sa ponosom odaju počast svojim velikim precima „čija besmrtna dela toga dana slave i da im se pridruže u borbi da svoju zemlju vrate na put Sretenjskog zaveta“.

Kako su kazali u toj Inicijativi, Srbija je nebrojeno puta pustošena ratovima i tradicija poznaje mnoge primere junaštva, stradanja i požrtvovanja.

„Ono po čemu su Sretenjski junaci jedinstveni je poruka nepokolebljive vere u pobedu protiv nepravde, vere tih skromnih domaćina da njihova deca i njihovi unuci imaju pravo na budućnost i to budućnost ovde, na svojim ognjištima, u svojoj zemlji. Oni su rešili da ostanu tu i da se izbore za svoju slobodu, za svoje pravo da sami odlučuju o svojoj sudbini, da stvaraju društvo ravnopravnih i slobodnih građana“, naveli su.

Kako su dodali, posle samo jedne generacije, u Kragujevcu se 15. februara 1835. godine donosi prvi srpski ustav, „ustav prožet slobodarskim duhom i zasnovan na najboljim demokratskim uzorima tadašnjeg sveta“.

Naveli su da „seljačka, ustanička Srbija“, iako tek izašla iz mraka otomanskog ropstva i još uvek mahom nepismena, neustrašivo gleda u budućnost i veruje u sebe i svoju sposobnost da tu budućnost i ostvari.

„Mi nismo odustali od Sretenjskog zaveta i zato na ovaj Dan državnosti Srbije još jednom ponavljamo ono što smo naučili od tih naših predaka: ovo je naša zemlja, ovo je naš grad, ovde smo odlučili da ostanemo, ovde su naša deca za koju ćemo mi ovde obezbediti budućnost i od te borbe ne nameravamo da odustanemo, jer sem nas tu borbu nema ko da vodi“, naveli su u saopštenju iz Ne davimo Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari