Ne da(vi)mo Beograd: Moguća zabrana koncerta 1Foto: Miroslav Dragojević

Postoje indicije da će protestni koncert koji je Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd najavila kao vid proslave Dana oslobođenja, 20. oktobra, biti zabranjen, rečeno je Danasu u Inicijativi.

Koncert je zakazan za 18 časova na beogradskom Trgu republike, ali je iz Skupštine grada najavljeno da će na tom mestu biti izložba kako su izgledale bolnice i oružje u Drugom svetskom ratu.

Događaj na kome treba da nastupe poznati bendovi poput Jarbola, Prti Bee Gee, Lira Vege, Smoke Mardeljana, Kazne za uši, Fish in oil i DJ Flipa, najavljen je još pre nedelju dana kada je i prijavljen i policiji i opštini Stari grad sada je doveden u pitanje, navode u Inicijativi.

– Šokirani smo što je grad svoj događaj najavio baš na mestu održavanja manifestacije u organizaciji Inicijative Ne da(vi)mo Beograd i smatramo to političkim pritiskom, provokacijom i svojevrsnom demonstracijom bahatosti i moći. Pozivamo sve građane da se priključe proslavi i ne dozvole nove manipulacije gradskih vlasti. Podsećamo da su pre dve godine beogradske vlasti 20. oktobar slavile 16. oktobra pa je onda pitanje zašto im je stalo da u isto vreme i na istom mestu kao i Inicijativa ove godine najave događaj, rečeno je našem listu u Inicijativi NDB.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević najavio je u petak u izjavi za Tanjug da će gradske vlasti obeležiti Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu defileom od Londona do Palate Albanija. U defileu će učestvovati i predstavnici Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova, te gradska organizacija SUBNOR-a. Ovo je zamišljeno kao podsećanje na dane 1944. kada je oslobodilačka vojska ušla u razrušeni Beograd.

Prema Nikodijevićevim rečima, na Trgu republike građani će moći da vide kako su izgledale mobilne bolnice i oružje koje se koristilo u Drugom svetskom ratu. Nikodijević je naveo da je predviđeno i obraćanje zvaničnika Grada Beograda i Vlade Srbije, te da su u toku završni dogovori kada je reč o programu obeležavanja 20. oktobra.

– Želimo da se još jednom podsetimo na herojske dane naše narodnooslobodilačke vojske, ali i Crvene armije, koji su zajedno oslobađali Beograd u beogradskoj operaciji, istakao je Nikodijević.

Poziv

Dan oslobođenja Beograda, 20. oktobar, slavimo protestnim koncertom s porukom da se sloboda ne dobija, već osvaja i da je niko neće izboriti za nas. Ponosni na slobodarski duh grada i poštujući antifašističke tekovine po kojima praznik Beograda nosi ime, pozivamo vas da nam se pridružite u četvrtak na Trgu republike od 18 časova, navodi se u pozivu Inicijative NDB. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari