Ne da(vi)mo Beograd na izbore sa planom 1Foto: Inicijativa Ne davimo Beograd

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ saopštila je da je, posle podnošenja brojnih primedbi i interesovanja građana da učestvuju u javnoj raspravi o objektu „Kula Beograd“, Ministarstvo zaštite životne sredine otkazalo javnu raspravu planiranu za danas u 10 sati.

Zainteresovanost građana i stručne javnosti željnih da daju mišljenje o najavljenom „novom simbolu Beograda“, kao i veliki problemi koje nisu uspeli da sakriju tekstom Studije o proceni uticaja tog objekta na životnu sredinu, naterali su Ministarstvo da, iz navodno razloga tehničkih prirode, otkaže javnu raspravu, ukazuje Inicijativa.

U saopštenju se dodaje da niz nepravilnosti koje prate izradu tog dokumenta, od nepoštovanja zakona i kršenja procedura, do manipulacije neophodnim merama zaštite, potvrđuju da je jedina svrha Studije prikrivanja ozbiljnih posledica koje bi izgradnja objekta ostvarila na prirodno okruženje, kao i pokušaj legalizacije radova koji se već obavljaju u Savskom amfiteatru.

Otkazivanjem javne rasprave, Ministarstvo zaštite životne sredine potvrdilo je da su problemi Kule Beograd brojni i da ih ne može tek tako sakriti od javnosti.

Plan inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ za rešavanje problema nastalih sprovođenjem projekta Beograd na vodi podrazumeva raskidanje štetnih ugovora, utvrđivanje odgovornosti svih umešanih u sprovođenje ovog projekta, vraćanje Savskog amfiteatra u pravni i planski sistem, kao i plan sanacije štete nastale na terenu.

Sa tim planom Inicijativa će tražiti poverenje građana i na beogradskim izborima, najavljuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari