Ne da(vi)mo Beograd: Očekujemo izvinjenje Aleksandra Vučića 1Foto: Miroslav Dragojević

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd očekuje izvinjenje Aleksandra Vučića, zbog „neistinitih i zlonamernih tvrdnji“ o navodnim milionima evra poslatih iz inostranstva za kampanju o Savamali.

Ona napominje da je na adresu predsednika Srbije danas poslala pregled donacija građana Inicijativi u periodu od 19.maja 2016. do 19.maja ove godine.

U saopštenju Inicijativa navodi da je u naznačenom periodu sakupila ukupno 2.317.566 dinara od priloga građanki i građana, koji su utrošeni u organizaciju više od 10 protesta, troљkove brojnih drugih akcija, sudskih procesa i taksi.

Na infografiku su prikazani anonimizirani podaci o svim uplatama preko računa, što je bilo oko 60 odsto ukupnih donacija, dok je ostatak sakupljen u gotovini, uglavnom na samim protestima, precizira se u saopštenju Inicijative.

„Najčešći iznos koji su građani donirali je 1.000 dinara“, dodaje se u saopštenju i objašnjava da su „žene donirale nešto veće iznose, dok su muškarci češće donirali“.

Oko 100 graрanki i graрana su donirali više puta, a meрu 34 opštine u Srbiji, sa kojih su stizale donacije, skoro petina je sa opštine Novi Beograd.

Inicijativa najbraja Vučićeve tvrdnje da su sredstva uložena u „kampanju za destabilizovanje Srbije“ iznosila 4,5 miliona (u oktobru 2016), 6 miliona (u novembru 2016. godine), više od 8,1 miliona (u januaru 2017. godine), 25 miliona (u julu 2017. godine), pa sve do 35-40 miliona evra (takoрe u julu
2017. godine).

Kako se Vučić već dve nedelje posle najnovijih tvrdnji ne oglašava, Inicijativa ga podseća na obećanje da će izaći u javnost sa svim informacijama o basnoslovnim iznosima, ali i na odgovornost koju bi nosioci najviљih javnih funkcija trebalo da imaju prema javno izrečenim optužbama i tvrdnjama.

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd na kraju saopљtenja „očekuje javno izvinjenje Aleksandra Vučića za sve ove neistinite i zlonamerne tvrdnje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari