Ne davimo Beograd otvorenim pismom upozorio na urušavanje demokratije u Srbiji 1Foto: EPA-EFE OLIVIER HOSLET

Ne davimo Beograd je povodom samita EU – Zapadni Balkan otvorenim pismom apelovao na sprečavanje daljeg urušavanja demokratije u Srbiji.

Povodom samita EU-Zapadni Balkan koji je trebalo da se održi u Zagrebu sutra, 6. maja, ali se zbog pandemije Covid-19 održava putem interneta, Inicijativa Ne davimo Beograd uputila je otvoreno pismo predsedavajućem Evropskog saveta i liderima Evropske unije u kojem poziva da se angažuju na sprečavanju daljeg urušavanja demokratije u Srbiji od strane režima Srpske napredne stranke.

U pismu se apostrofira da je nužno usloviti bilo kakvu podršku zemljama Zapadnog Balkana sa obavezom da se ona ne zloupotrebljava za partijske potrebe Srpske napredne stranke, kao i da se poštuju osnovne vrednosti EU – demokratije, jednakosti, vladavine zakona i poštovanja ljudskih prava, te da paket pomoći Zapadnom Balkanu, koji će biti usvojen na ovom samitu ne bi trebalo da bude „blanko ček“ za Aleksandra Vučića i ostale nosioce vlasti da nastave sa daljim urušavanjem demokratije u Srbiji.

Takođe, oni su od Evropske unije tražili da utiče na zemlje kandidate da zaustave napade, pritiske i zastrašivanja građana, aktivista, nezavisnih novinara, i opozicionih političara, sa posebim fokusom na poslednja dešavanja u Srbiji tokom pandemije kada je vlast angažovala huligane i organizovala „bakljade“ sa krovova kako bi odgovorila na građansko nezadovoljstvo koje se javilo kao reakcija na poteze vlasti u vidu pravljenja buke sa prozora i balkona.

Na kraju, u pismu se apeluje na Evropsku uniju da se obaveže na sprovođenje ambicioznih mera u domenu zaštite životne sredine i na Zapadnom Balkanu na osnovu predloga Evropskog zelenog dil-a (European Green deal).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari