Ne davimo Beograd zatražio odlučno suprostavljanje društva fašizmu 1Foto: Ne davimo Beograd (Arhiva)

Inicijativa Ne davimo Beograd zatražila je danas odlučno suprotstavljanje društva neonacizmu i fašizmu povodom incidenta na antifašističkom protestu u Nišu kada je grupa mladića pozdravljala učesnike tog protesta nacističkim pozdravom.

„Zahtevamo da sve institucije sistema ozbiljno shvate narastajuće pretnje od fašizacije društva i ne reaguju samo kada dođe do najtežih izliva nasilja fašističkih grupa, već da se odlučno i temeljno suoče sa stvaranjem i širenjem ovih opasnih ideja mržnje i postupaka nasilja, ali i sa istorijskim revizionizmom“, navodi se u saopštenju.

Inicijativa je navela da je paradoks da se u Nišu na skupu protiv fašističkog nasilja koje je pretrpeo Uroš Janjić, okupi grupa fašista i počne sa provociranjem okupljenih dizanjem ruke u nacistički pozdrav, hvalisanjem Milana Nedića i Dimitrija Ljotića.

Ta inicijtiva je navela da je to moguće samo tamo gde se na te zakonom zabranjene ideje i postupke gleda sa tolerancijom i popustljivošću.

„Iako Zakon o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja jasno ukazuje da je bilo kakvo delovanje sa idejom propagiranja fašizma i neonacizma zabranjeno i kažnjivo, nedostaje jasna i nedvosmislena reakcija policije i pravosuđa“, navodi se u saopštenju.

Incijativa je istakla da je zastrašujuće sa kolikom tolerancijom i relativizacijom u javnosti se gleda na takve grupe.

Ne davimo Beograd poziva sve građane da javno osude fašizam i neonacizam kao neprihvatljive i opasne ideje, a državu je ta inicijativa pozvala da primeni zakon i kazni propagiranje fašizma i nacizma.

„Smatramo da je antifašizam vrednost na koju naša država može i treba da se ponosi, obeležava, neguje i razvija“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari