Izvestioci Parlamentarne skupštine Saveta Evrope koji bi početkom sledećeg meseca trebalo da obiđu Srbiju ne dolaze samo zbog neonacističkih pojava i pokreta koji su poslednjih nedelja vidljiviji, već je reč o uobičajenoj poseti tokom koje bi gosti iz Strazbura trebalo da procene koliko je Beograd odmakao u poštovanju preuzetih obaveza.
– Poseta izvestilaca Parlamentarne skupštine Saveta Evrope redovna je praksa u okviru monitoringa Parlamentarne skupštine nad izvršenjem obaveza koje je Srbija prihvatila prilikom pristupanja Savetu Evrope. Ovo će praktično biti treći izveštaj Parlamentarne skupštine SE o ispunjavanju preuzetih obaveza i poštovanju dužnosti koje proizlaze iz dokumenata ove organizacije čiji smo član – izjavila je za Danas Slađana Prica, ambasadorka Srbije pri Savetu Evrope.
Prica dodaje da je planirano da izvestioci SE u Beogradu razgovaraju s najvišim zvaničnicima Srbije, a očekuju se i susreti s predstavnicima vojvođanskih i novosadskih vlasti. Po običaju, izvestioci će razgovarati i s predstavnicima civilnog društva, ekspertima, predstavnicima etničkih manjina.
Prica objašnjava da su izvestioci izrazili želju da posete Vojvodinu kako bi ocenili stanje poštovanja manjinskih prava, medijskih sloboda, stepena lokalne i regionalne samouprave.
– Naravno da je na nameru izvestilaca Parlamentarne skupštine da posete baš Vojvodinu uticalo i nekoliko nedavnih događaja ili najava događaja od strane, kako ih nazivaju, neonacističkih i profašističkih organizacija i grupacija, ali to definitivno nije razlog posete, niti je ona upriličena tim povodom – precizira Prica.
Ona navodi da izvestioci nemaju mandat misije za utvrđivanje činjenica („facts finding“), već za sačinjavanje redovnog izveštaja. O izveštaju izvestioca raspravljaće Parlamentarna skupština SE na plenarnoj sednici koja se očekuje krajem novembra.
Mada deo domaće javnosti smatra da je samo Srbija „pod lupom“ evropskih posmatrača, naša sagovornica ističe da su posete izvestilaca državama članicama SE redovne pošto Strazbur prati poštovanje standarda u zemljama članicama. Srbija tako neće biti jedina zemlja o kojoj će biti podnet izveštaj Parlamentarnoj skupštini SE. Spisak obaveza koje je Srbija preuzela pristupanjem SE obiman je i odnosi se, pored ostalog, na poštovanje ljudskih i manjinskih prava, vladavini zakona, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, a neizbežna je i saradnja s Haškim tribunalom. Izvestioci SE uobičajeno posećuju etnički mešovite sredine, te su dosad boravili i na jugu Srbije i u Sandžaku.