Ne postoji ministar "zreo za promenu" 1Foto: FoNet Vlada Srbije Slobodan Miljevic arhiva

„Nema ništa od rekonstrukcije Vlade Srbije, bar za sada. Informacije da je rekonstrukcija odložena za oktobar predstavljaju spekulacije i nagađanja“, rečeno je Danasu juče u kabinetu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

Iz Vlade poručuju i da u ovom trenutku ima mnogo važnijih pitanja od rekonstrukcije, a da je jedno od njih svakako rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

Sagovornici Danasa napominju da osim rešavanja prioritetnih pitanja, trenutno u Vladi Srbije ne postoji ministar koji je „zreo za rekonstrukciju“. „Otvaranje vrata za građane dva obnovljena muzeja, Narodnog i muzeja Savremene umetnosti, nakon višegodišnjeg tavorenja, za premijerku Anu Brnabić predstavlja najveći uspeh vlade koja je ovih dana obeležila godišnjicu rada.

„Iako se ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću zamera da je solo igrač, on zasigurno ima velike zasluge za ponovni rad muzeja, jer su u njegom mandatu oni rekonstruisani. Zbog svega toga u ovom trenutku je izlišno govoriti da će on biti zamenjen novom ministarkom u liku aktuelne predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković“, kažu za Danas izvori bliski Vladi Srbije.

Naši izvor navode da zbog veze sa Rusijom nije tako lako smeniti ni Nenada Popovića, bez obzira na nedavne nesuglasice između njega i premijerke oko gej slikovnica iz Hrvatske. „U ovom trenutku nije lako smeniti ni Gorana Trivana, ministra ekologije, jer je zaposlio trojicu ljudi iz Anine bivše firme Continental wind. NJemu se inače zamera da nije uspeo da prevaziđe nivo gradskog sekretara i da je ministarsko mesto prevelik zalogaj. Zamera mu se i što je zbog loše saradnje sa lokalnom samoupravom propao projekat realizacije otpadnih voda u Nišu, zbog čega je dovedeno u pitanje 200 miliona evra iz IPA fondova EU“, navode sagovornici Danasa.

Slegla se i prašina oko razloga za navodnu smenu Vanje Udovičića, ministra omladine i sporta, a kako navode izvori Danasa čak je i premijerka Brnabić tražila od medija koji su danima pisali o aferi fantomske firme za organizaciju Univerzijade u Beogradu da prestanu sa takvim tekstovima. Sam Udovičić nedavno je o svojoj eventualnoj smeni rekao da su u sportu “ vrlo jasni kriterijumi, da imate semafor koji pokazuje krajnji rezultat i semafor je taj koji vam uvek pokazuje da li ste pobedi ili izgubili.

Izvor našeg lista navodi i da smena ministarke infrastrukture, saobraćaja i građevinarstva Zorane Mihajlović nikada nije bilo pitanje, već da je samo bilo reči o nekoj vrsti njenog disciplinovanja. „O njenoj smeni se tek sada ne razmišlja u Vladi, jer na jesen završava izgradnju celog Koridora 10“, kaže izvor Danasa.

Jedino koga u ovom trenutku, kako navode sagovornici Danasa, mogu da zamene u Vladi Srbije jeste ministar privrede Goran Knežević, ali zbog bolesti. „Međutim i njemu je znatno poboljšano zdravstveno stanje, tako da već dolazi na posao“. Knežević je nekoliko meseci proveo na lečenju, a u medijima se spekulisalo da će se povući, iz ličnih razloga, te da će na njegovo mesto doći neko drugi, a kao njegov naslednik spominjan je Branislav Nedimović, aktuelni ministar poljoprivrede.

Podsetimo, priču o rekonstrukciji povela je krajem marta premijerka Brnabić, a kao razlog je navela prevelike lične sujete pojedinih ministara. Tada je istakla i da je rekonstrukcija neophodna da bi Vlada funkcionisala kao tim. Tih dana su na Vladi često izbijale varnice, pre svega između Zorane Mihajlović i Jadranke Joksimović sa jedne i premijerke Brnabić sa druge strane. Međutim, u međuvremenu su se strasti slegle i ova tema stavljena po strani, kada je i Brnabićeva saopštila da je posle razgovora sa predsednikom Vučićem iza zatvorenih vrata doneta odluka da se o rekonstrukciji Vlade dalje neće razgovarati sve dok se ne uspostavi stabilnost na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari