– Sigurno je da će predstavnici većinskog naroda koji nije učestvovao na ovim izborima – njih 80 procenata – najverovatnije učestvovati i aktivno svoje potrebe završavati u opštini koja je konstituisana 11. maja 2008, posle izbora koje je raspisao Beograd. U prethodnom periodu predstavnici Samostalne liberalne stranke, koji su u kosovskoj vladi i parlamentu, nikada nisu imali nikakvu saradnju s predstavnicima vlasti u Beogradu, niti sa predstavnicima srpske zajednice na lokalu, odnosno s predstavnicima srpskih institucija na terenu.

Tako da nemaju nikakvu saradnju niti sa Beogradom niti sa predstavnicima srpskih zajednica, a naročito sa narodom koji je izrazio mišljenje – 80 procenata nije izašlo na izbore. A glasovi tih 20 odsto mahom su nelegitimni jer je bilo krađe i lažiranja na biračkim mestima – kaže u razgovoru za Danas Goran Arsić, načelnik Kosovskog okruga.

Odričete mogućnost saradnje?

– Za sada ne postoji nikakva mogućnost saradnje. Oni su za nas nelegitimni.

Da li bi saradnja bila u interesu srpske zajednice na Kosovu i Metohiji?

– Trenutno sve potrebe srpskog stanovništva zadovoljava legalna opština koja je izabrana 11. maja 2008. Izuzev za izdavanje građevinskih dozvola što je u nadležnosti novoizabranih vlasti, sve ingerencije ima i srpska opština u ime države Srbije.

To znači da će i dalje u pojedinim opštinama paralelno funkcionisati dve vlasti načinjene od predstavnika srpske zajednice.

– Ono što su Albanci pokušavali u poslednjih deset godina nisu uspeli da ostvare – da zatvore srpske institucije i da nagovore srpsku zajednicu da masovnije učestvuje na takozvanim kosovskim izborima. Oni su sada prvi put raspisani po ustavu takozvane Republike Kosovo. Dosadašnji izbori na KiM bili su raspisivani na osnovu Rezolucije 1244. Svi koji su učestvovali na izborima direktno su prekršili Ustav Srbije, tako da te institucije smatramo paralelnim.

Najavili ste sankcije za one koji su izašli na izbore.

– Predstavnici Kosovskog upravnog okruga s deset legalno izabranih predstavnika opština na čelu doneli su deklaraciju u kojoj zahtevaju od zvaničnika Vlade Srbije, a samim tim i od poslodavaca, da sankcionišu one koji su prekršili Ustav Srbije. Oni bi morali da izgube sve prinadležnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari