Ne treba da se "zakucavamo" u kosovsku temu 1Foto: FoNet Aleksandar Levajković

Decentralizacija severne srpske pokrajine, rešavanje pitanja Kosova, evrointegracije i predstojeći izbori, bile su glavne teme na novosadskoj tribini GDF, naslovljene kao „Alternativa za bolju budućnost“, na kojoj su…

… pored predsednika Foruma, Aleksandra Olenika, potpredsednika Radeta Veljanovskog i predsednika IO Zorana Vuletića, govorili Jene Maglai (Mađarski pokret Subotica), Robert Karan (Vojvođanski pokret iz Temerina), Jasminko Hadžisalihović (Tolerancija Srbije) i potpredsednik Skupštine Vojvodine iz Stranke moderne Srbije – Ivan Stijepović.

GDF izlazi na predstojeće izbore sa Koalicijom Dogovor (Stranka moderne Srbije i Tolerancija Srbije (za sada). Izborni uslovi su loši, kazao je Olenik i dodao da se oni neće promeniti „sami po sebi već jedino aktivnom političkom borbom“.

On kaže da se u Beogradu još uvek nagađa o cilju(evima) bojkota i naveo da se najviše pominje želja opozicije (okupljene oko stranke Dragana Đilasa) da se u Skupštini Srbije izbegne donošenje „odluke o Kosovu“ i drugi – totalno (političko i ekonomsko) uništenje opozicije“. Moguće je, rekao je Olenik, da dan nakon izbora opozicija nema poslanika i odbornika i da se, bez redovnog finansiranja stranaka iz budžeta („koje nisu korporacije“), one unište.

„Pored izbegavanja institucionalnog delovanja, imamo i (nameru) prebacivanja političke borbe na ulicu za šta srpska opozicija nema snagu. Zbog toga ćemo izaći na izbore, rekao je Olenik i podsetio na posledice bojkota izbora od strane opozicije, one 1997. i 2002. godine, kada je (na prvim) učestvovao SPO Vuka Draškovića, a na drugim SRS Vojislava Šešelja“.

Podsećajući da se Srbija posle smene režima Slobodana Miloševića „vratila na svetsku scenu“ i ponovo bila član svetskih organizacija (UN…), Vuletić je naveo da sadašnji predsednik Srbije nikad nije rekao da je protiv Evropske unije, da je osudio bombardovanje Sarajeva i igrao šah na Baščaršiji sa Bakirom Izetbegovićem, ali da njegova politika Srbiju ne pomera ka EU već, naprotiv, u suprotnom smeru.

„Treba da izađemo na izbore kako u Skupštini jedini opozicionari ne bi bili Vojislav Šešelj i Miša Vacić, lider „Srpske desnice“ sa juga Srbije, poručio je Vuletić. Jene Maglai (subotički Mađarski pokret) tvrdi da vojvođanska autonomija više ne postoji i da oni koji je danas predvode „u svom srcu nose ideologiju Vojislava Šešelja“.

Predsednik Vojvođanskog pokreta Robert Karan apeluje da ne treba „da se zakucavamo u kosovsku temu i navodi da mu iz Pokreta Dveri spočitavaju da ne živi u Vojvodini nego u severnoj srpskoj pokrajini. Ivan Stijepović naveo je da je nedavno, tokom rasprave o rebalansu budžeta, od Igora Mirovića čuo i da se Vojvodina zove „Severna Srbija“.

Tri koraka

Na vlast se dolazi preko predsedničkih izbora, kaže Olenik i Aleksandar Vučić može da se sruši kroz tri koraka – parlamentarnim, lokalnim i predsedničkim izborima 2022. godine.

Savet Jugoslovena!

Ističući politiku Tolerancije Srbija kao „projugoslovensku“, Jasminko Hadžisalihović je naveo podatak da u Srbiji danas živi 23.303 Jugoslovena. „Ostaćemo na projugoslovenskom kursu i tražićemo formiranje Nacionalnog saveta Jugoslovena“, veli Hadžisalihović i predlaže izmenu izbornog zakona prema kojem bi Srbija imala pet izbornih jedinica – Vojvodinu, Beograd, Šumadiju, Podrinje i Pomoravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari