Koalicija čiji je stožer Socijalistička partija Srbije na predstojeće parlamentarne izbore izaći će najverovatnije ojačana novim partnerom Socijaldemokratskim savezom, na čijem je čelu Nebojša Leković, bivši funkcioner Nove demokratije Dušana Mihajlovića i nekadašnji predsednik Fudbalskog saveza Srbije, saznaje Danas.

Razgovori o zajedničkom nastupu na prolećnim izborima traju već duže vreme, a glavni pregovarači po „šumadijskoj liniji „ su potpredsednica SPS Slavica Đukić Dejanović i lider SDS Leković.

„Tačno je da razgovori traju, ali konkretan dogovor još nije postignut“, kaže Nebojša Leković za Danas i objašnjava da je saradnja socijalista i SDS logična, jer obe stranke zagovaraju socijaldemokratsku ideju, u čijem središtu je bolji život građana.

Leković kaže i da je Srbiji potreban novi koncept funkcionisanja i „nova priča“, za čiji je uspeh neophodan „konkretan program SDS“. Kako ističe, „i predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović, koja je prisustvovala osnivačkoj skupštini SDS, poručila je da je naš program veoma zanimljiv“.

Na pitanje da li će imati i neki konkretan uslov za ulazak u koaliciju sa SPS, sagovornik Danasa kaže da će njegova stranka insistirati da svako poljoprivredno domaćinstvo u Srbiji iz budžeta dobije kredit od 10.000 evra, sa grejs periodom do 8 godina. „Ako je država po predlogu Mlađana Dinkića za nova radna mesta plaćala po 10.000 evra firmama, zašto ne bi mogla da uloži u poljoprivredu kao našu najprofitabilniju granu“, objašnjava Leković.

Upitan kolikim brojem mandata će SDS naplatiti svoje učešće u koaliciji sa SPS, Nebojša Leković tvrdi da o tome još nije razgovarao sa Đukić Dejanović, ali ni sa Ivicom Dačićem, sa kojim se takođe susreo.

Leković je bio poslanik u Skupštini Srbije u više mandata, obavljao je čelne dužnosti u FSS, bio je sekretar u FK Crvena zvezda, a danas se bavi privatnim biznisom i vlasnik je jednog hotela u Sirogojnu.

Stiže red i na PUPS

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, SPS bi sredinom naredne nedelje trebalo da otpočne i zvanične razgovore sa aktuelnim koalicionim partnerom PUPS o zajedničkom izlasku i na sledeće izbore, dok je sa Jedinstvenom Srbijom već postignut takav dogovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari