"Neće biti ponovo viza za građane Srbije" 1Foto: Bojan Cvejić

Neće biti povratka na vizni režim za građane Srbije, koji će moći i dalje nesmetano da putuju u zemlje Evropske unije, izjavio je danas za Radio televiziju Srbije evropski komesar za unutrašnje poslove i migracije Dimitros Avramopulos.

Avramopulos je to rekao nakon što je Evropska komisija danas usvojila prvi izveštaj o funkcionisanju bezviznog režima za osam zemalja zapadnog Balkana i istočne Evrope.

Bezvizni režim je najjači instrument EU u jačanju kontakata i veza između građana naših zemalja, rekao je Avramopulos.

Naglasio je da je Evropska komisija u potpunosti posvećena očuvanju slobodnog putovanja za građane Srbije, na čemu EU radi zajedno sa vladom u Beogradu.

Avramopulos je rekao da dobar učinak Srbije u ispunjavanju merila znači da komisija nema nameru da predloži suspenziju bezviznog režima, ali da on podrazumeva odgovornost i građana i nadležnih vlasti.

Pozdravljam napore Srbije kako bi postignuti napredak bio održiv, a reforme proizvodile konkretne rezultate i taj posao mora biti nastavljen. Neosnovani zahtevi za azil državljana Srbije opali su za više od 40 odsto, što je pozitivan znak, istakao je Avramopulos.

Naglasio je da srpske vlasti treba da nastave efikasnu primenu sporazuma o readmisiji sa EU i pojačaju ciljanu informativnu kampanju o uslovima i obavezama putovanja bez viza, kao i da intenziviraju istrage na razbijanju mreža organizovanog kriminala.

Evropska komisija se u danas objavljenom izveštaju usredsredila na tri ključne oblasti: funkcionisanje sporazuma o readmisiji, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Redovni izveštaji deo su novog nadzornog mehanizma za funkcionisanje bezviznog režima usvojenog početkom godine, po kojem više zemalja članica, ili Evropska komisija, mogu po ubrzanom postupku zatražiti privremeno vraćanje viza za građane nekih zemalja u slučaju određenih vanrednih okolnosti.

Evropska komisija je usvojila izveštaj kojim se konstatuje da zemlje zapadnog Balkana – Albanija, BiH, Makedonija, Crna Gora i Srbija, kao i zemlje Istočnog partnerstva – Moldavija, Gruzija i Ukrajina, nastavljaju da ispunjavaju uslove neophodne za održanje dobijenog bezviznog režima.

Izveštaj zamenjuje dokument koji je o primeni bezviznog režima na zapadnom Balkanu izrađen 2015. godine. Evropska komisija će ovaj izveštaj predstaviti Evropskom parlamentu i Savetu u 2018. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari