Rusija učestvuje u sređivanju kosovskog problema u okvirima Saveta bezbednosti OUN i Kontakt grupe i igra značajnu ulogu u izradi kursa međunarodne zajednice na osnovu parametara usaglašenih u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti. Međutim, niz naših parametara pristalice davanja nezavisnosti Kosovu tumače kao bezalternativnu varijantu rešenja problema, povlađuju molbama kosovskih Albanaca i zalažu se za nametanje statusnog rešenja Beogradu.

Rusija učestvuje u sređivanju kosovskog problema u okvirima Saveta bezbednosti OUN i Kontakt grupe i igra značajnu ulogu u izradi kursa međunarodne zajednice na osnovu parametara usaglašenih u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti. Međutim, niz naših parametara pristalice davanja nezavisnosti Kosovu tumače kao bezalternativnu varijantu rešenja problema, povlađuju molbama kosovskih Albanaca i zalažu se za nametanje statusnog rešenja Beogradu. Takva situacija stvara elemenat napetosti u naporima međunarodne zajednice, kaže se u najnovijem Pregledu spoljne politike Ruske Federacije koji izdaje Odeljenje za informacije Ministarstva inostranih poslova.
Formiranje nezavisne kosovske države bremenito je ozbiljnim komplikacijama po stabilnost Evrope. Izaziva sumnju i to da će u uslovima nezavisnosti Kosova bez saglasnosti svih strana biti lakše ostvarivati fundamentalne ciljeve sređivanja – takve kao što su stvaranje multietničkog društva i realizacija drugih standarda za Kosovo, ističe se u ovom dokumentu
U preporuci Pregleda se navodi da u slučaju nametanja jednostranog rešenja za Kosovo Rusija „neće podržati u Savetu bezbednosti takvu varijantu koja je bremenita ozbiljnim negativnim posledicama po regionalnu i međunarodnu stabilnost“.
U daljem tekstu se kaže da konflikte, bilo da je reč o Kosovu, Kipru, Zakavkazju ili Pridnjestrovlju, treba razrešavati postizanjem saglasnosti među zainteresovanim stranama. „Jedino takvo sređivanje može biti stabilno. Pokušaji nametanja uslova za sređivanje izvana miniraju osnove međunarodnog prava i nose destabilizaciju sveukupnog sistema međunarodnih odnosa“.

Lavrov: Rano je govoriti ko će i kako glasati

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari