Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica naveo je juče da Srbija „neće preći preko odluke Haškog tribunala da se ratni zločinac Ramuš Haradinaj proglasi nevinim“.
„Po svemu sudeći EU misli da je njen pravi odgovor da ćuti o odluci da se oslobodi Ramuš Haradinaj i da je najbolje da se pravi kao da se ništa nije dogodilo“, navodi se u izjavi Koštunice.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica naveo je juče da Srbija „neće preći preko odluke Haškog tribunala da se ratni zločinac Ramuš Haradinaj proglasi nevinim“.
„Po svemu sudeći EU misli da je njen pravi odgovor da ćuti o odluci da se oslobodi Ramuš Haradinaj i da je najbolje da se pravi kao da se ništa nije dogodilo“, navodi se u izjavi Koštunice. Prema njegovim rečima, Haški tribunal je izbrisao razliku između zločinca i nevinosti i na taj način opravdao strašne zločine Ramuša Haradinaja. Dodao je da Srbija ne pristaje da se „opravdaju zločini Haradinaja nad nevinim Srbima i da se sve završi kao jedna medijska tema koja je trajala par dana“.
„Pošto je za EU Haški tribunal svetionik evropskih vrednosti, sada moramo na odgovoran način sa EU da utvrdimo da li institucija koja je izdala uverenje jednom ratnom zločincu da je nevin zaslužuje da se dalje uopšte naziva sudom“, ocenio je predsednik srpske vlade. Prema njegovim rečima, mora se konačno odrediti da li je za EU Haški tribunal i posle ove mračne odluke svetionik evropskih vrednosti i vrhovno merilo za određivanje evropskih standarda u procesima evropskih integracija. „Srbija ima puno pravo da do kraja istraje, da se utvrdi da li se Haški tribunal može zvati legitimnim sudom, jer je to obaveza Srbije prema nevinim žrtvama koje su ponižene proglašavanjem Ramuša Haradinaja nevinim“, ocenio je Koštunica. Haški tribunal oslobodio je u četvrtak Ramuša Haradinaja optužbi za ratne zločine 1998. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari