– Poslanicima Srpske radikalne stranke juče je istekla kazna isključenja sa sednice parlamenta od 20 dana. Svih 56 isključenih radikala sasvim sigurno će prisustvovati glasanju koje je zakazano za ponedeljak 11. maj, bez obzira na različita tumačenja Poslovnika – kaže u razgovoru za Danas šef poslaničke grupe radikala Dragan Todorović.

Predsednik Administrativnog odbora Nenad Konstantinović tvrdi da izrečena kazna radikalima važi do završetka ovog zasedanja, koje uključuje i glasanje.

– Poslovnik o radu Skupštine Srbije vrlo jasno definiše da poslanik može biti kažnjen isključenjem na 20 radnih dana, a ne do završetka započete sednice. Ukoliko je to tako kako tvrdi pravnik Konstantinović, postavlja se pitanje zašto radikali nisu prisustvovali petoj sednici na kojoj se raspravljalo o rebalansu budžeta, budući da je tekuća sednica prekinuta. Teoretski gledano ova sednica može ponovo da bude prekinuta i da započne šesta, sedma, osma sednica i to bi onda značilo da će radikali odsustvovati pola godine iz parlamenta. Kad imate ljude koji vlast koriste na sebi najkorisniji način, onda svašta možete i da očekujete.

Da li ćete pristati na raspored sedenja koji je načinio Administrativni odbor?

– Naravno da se nikada nećemo pomiriti s takvim rešenjem. Zar vi mislite da možemo da odustanemo i da prihvatimo nametnuto rešenje DS-a, samo zato što smo kažnjeni izbacivanjem? Jednostavnim pogledom na skupštinsku salu videćete koliko su radikali stavljeni u neravnopravan položaj sa ostalim strankama. Bez želje da umanjujem značaj bilo koje stranke, moram da konstatujem da nije normalno da radikali sede iza poslanika LDP-a koji su mnogo manja stranka. Ovaj raspored sedenja ciljno je napravljen kako bi se isprovocirala reakcija SRS.

Hoćete li ponovo rizikovati da budete isključeni sa sednice?

– Nama je interes da budemo prisutni u Skupštini Srbije i da ukažemo građanima na sve greške vladajućeg režima, ali ni u kom slučaju ne možemo da prihvatimo ovakvu diktaturu i ucene vladajuće većine. Trudićemo se, naravno, da nađemo najadekvatniji odgovor. Vidovi protesta zavisiće od situacije u kojoj se nalazimo i od poruke koju želimo da pošaljemo građanima. Naravno jedan vid protesta je i nošenje majice s likom Vojislava Šešelja.

Koliko su radikali izgubili, a koliko su dobili odsustvom sa sednice?

– Nismo ništa izgubili, a mislim da smo nešto i dobili. Činjenica je da je Marina Raguš pokazala da u redovima SRS postoje izuzetno sposobni poslanici koji su u stanju da zamene celu poslaničku grupu kada je u pitanju dnevni red. Pokazali smo da samo jedan naš poslanik može da dominira Skupštinom.

Bez obzira na to što ste odsustvovali sa sednice, predstavnici vladajuće koalicije tvrde da ste naplatili sve dnevnice za prisustvo sednicama odbora?

– Kad nemate druge argumente onda posežete za stvarima koje mogu da imaju propagandni efekat. U slučaju teške ekonomske krize priča o novcu i naplaćivanju dnevnica ima taj efekat. Pitanje isplate dnevnica nije određivala SRS, već vladajuća većina koja je od 5. oktobra naovamo pisala sve poslovnike. Prema tome radikali nisu odlučivali o isplati dnevnica.

Čeka se stav pravnika

Na pitanje novinara da li će kažnjeni poslanici SRS moći da prisustvuju glasanju u ponedeljak, predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić-Dejanović juče je rekla da očekuje informaciju stručnih službi. „Sankcija se odnosi na period do završetka sednice, odnosno 20 dana. Da li završetak sednice uključuje i glasanje, ili je završetak sednice kraj rasprave, pravnici treba da procene i saopšte mi svoj stav. Ponašaću se u skladu s njihovom instrukcijom“, navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari