Prisustvovaćemo sutrašnjoj sednici Narodne skupštine, ali ćemo u onom delu kada stignu na red pravosudni zakoni odmah na početku uskratiti kvorum za održavanje tog dela sednice, kako bismo ponovo stavili do znanja da od svojih stavova u pogledu zakona o sedištima sudova ne odstupamo, kaže za Danas Balint Pastor, poslanik SVM i predsednik poslaničke grupe manjina u parlamentu, uoči sutrašnje sednice Skupštine.

Da li to znači da nećete učestvovati ni u glasanju o poverenju vladi?

– Ne, to je posebna sednica, i mi ćemo ne samo obezbediti kvorum, nego ćemo i glasati protiv izglasavanja nepoverenja Vladi. Ovim našim stavom prema pravosudnim zakonima, odnosno zakonu o osnovim sudovima Vlada uopšte nije ugrožena. Samo nećemo dati kvorum na početku glasanja u delu sednice koji se odnosi na pravosudne zakone, jer smo odlučno protiv pomenutog predloga zakona. Ali, ukoliko vladajuća većina ipak obezbedi kvorum, mi ćemo glasati za ostale zakone, ali ćemo uskratiti svoj glas predlogu zakona o sedištima sudova. U tom momentu ćemo izvaditi naše kartice, i uskratićemo kvorum za tu tačku. Ukoliko pak dobijemo čvrste garancije od DS da će i oni glasati protiv tog zakona, onda ćemo nastaviti glasanje i za ostale predloge. Želimo jedino da postignemo to da ovaj zakon ne bude usvojen. Mi smo o tome ranije razgovarali i sa Borisom Tadićem i Dušanom Petrovićem, ali oni nisu želeli da uvaže naše argumente. Međutim, čini se da ipak ne mogu obezbediti većinu ni od drugih stranaka za ovaj zakon – kaže Balint Pastor.

Šta je suština vaših primedbi, i jeste li donekle korigovali neke od svojih prvobitnih stavova kada je rečo ponuđenom zakonu o sedištima osnovnih sudova?

– Ništa se nije promenilo u našim prvobitnim stavovima. Mi želimo postići da ovaj zakon o sedištima sudova ne bude usvojen u formi u kojoj ga je predložila Vlada, o čemu smo govorili mesec i po dana unazad. Svoje stavove smo saopštili više puta i za skupštinskom govornicom. Naš je predlog da u Bačkoj Topoli, Senti i Bečeju ostanu osnovni sudovi. Nažalost, Vlada nije prihvatila te naše amandmane. A smatramo da je ovakav predlog štetan po interese onih koje zastupamo u ovoj skupštini, i zato zakon ne možemo podržati. Tu mislim na vojvođanske Mađare, ali i na sve ostale građane Vojvodine, pogotovo onih opština gde prema predlogu zakona ne bi više postojali osnovni od 2010. godine.

Zašto su pomenuti sudovi za vas toliko važni?

Radi se o sudovima koji postoje više od 150 godina, to je jedan od naših argumenata, a drugi se tiče činjenice da ukidanjem svih sudova na prostoru između Subotice i Novog Sada, kao i Kikinde i Sombora ne bi bilo nijednog osnovnog suda. Tu bi znači bila jedna ogromna rupa na sredini Vojvodine, pogotovo u delovima gde Mađari žive u većem broju. Time bi bilo otežano i korišćenje jezika nacionalnih manjina u sudskim postupcima, što je pravo zagarantovano Ustavom. Takođe, naš je stav da se sredina koja nema sud ne može nazvati gradskom sredinom, bez obzira na to koliko ima stanovnika.

Mi uvažavamo potrebu reforme pravosuđa, ali mislimo da je to isuviše radikalno da se broj sudova sa 138 svede na svega 34, i zbog toga smo predložili formiranje ova dodatna tri suda.

Vi ste pored amandmana predlagali i povlačenje Predloga zakona iz procedure?

– Da, ali uprkos našim objašnjenjima i argumentima naši amandamni nisu prošli, a nije prihvaćen ni taj naš predlog da se zakoni povuku iz procedure, što bi bilo najbolje rešenje, budući da je uloženo čak 110 amandmana. Sada je jedina mogućnost da ovaj zakon padne u Skupštini, jer mislim da vladajuća većina nije uspela da za njega obezbedi dovoljan broj glasova. A Vlada je prosto mogla na vreme da povuče zakon, ili da usvoji amandamane, čime bi se izbegla ova situacija u kojoj nam je obaranje predloga zakona jedino rešenje.

Šta je vaš sledeći korak ako zakon ne bude usvojen?

– Mi predlažemo da se posle pada ovog zakona predlog inovira, da se razgovara i sa nama i sa strankama opozicije, i nađe neko rešenje koje je prihvatljivo za većinu. I da u januaru u skupštinsku predceduru bude vraćena inovirana verzija, tako da bismo mogli u februaru da usvojimo taj zakon. On inače treba da stupi na pravnu snagu tek 1. janura 2010. godine, što znači da ima još godinu dana za njegovo usvajanje i inoviranje.

Dačić: Vlada će uredbom produžiti rok važnosti pasoša

Beograd – Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačićnajavio je da će Vlada Srbije uredbom produžiti rok važnosti pasoša ako u parlamentu ne budu na vreme usvojene izmene Zakona o putnim ispravama. Na otvaranju Dečjeg muzičkog festivala, Dačićje novinarima rekao da građani ne smeju da budu „kolateralna šteta“ i žrtve političke situacije. „Uredba nije najbolje rešenje. Najbolje bi bilo da se važenje pasoša produži izmenama zakona. Ako do toga ne bude došlo, onda bi se donela uredba koja bi do izglasavanja zakona omogućila da naši pasoši važe širom sveta“, rekao je Dačić. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari