Nedimović: Poljoprivredni proizvođači kupca mogu da nađu u trgovinskim lancima 1Nedimović Foto: Beta/Miloš Miškov

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da je proizvođačima najvažnije da nađu sigurnog kupca, a da ga mogu naći u trgovinskim lancima. 

On je, nakon posete distributivnom centru kompanije Delez Srbija u Staroj Pazovi, gde je ta kompanija organizovala razgovor sa potencijalnim dobavljačima povrća i voća, rekao da na tom poslu povezivanja treba da rade zajedno Delez, ministarstvo i proizvođači.

Kompanija Delez, u čijem je vlasništvu maloprodajni lanac prodavnica Maksi, pokrenula je inicijativu u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Privrednom komorom Srbije (PKS) da se dodatno pruži podrška domaćim proizvođačima voća i povrća, kako bi se podigao nivo kvaliteta odabranih kultura i da bi se obezbedilo sigurno snabdevanje kupaca u svim trgovinskim lancima tokom cele godine.

Cilj je, kako su naveli u toj kompaniji i da se radi na zajedničkom razvoju artikala koji se tradicionalno uvoze.

Nedimović je rekao da nema boljeg kupca od trgovinskih lanaca i da njihove mreže mogu poslužiti kao „skije“ za izvoz robe.

„Poljoprivrednim proizvođačima više nije problem da postignu maksimalan prinos, već da upakuju po standardu pa treba da se nađe investitor (konsolidator) koji bi osnovao firmu za odabir i pakovanje robe po standardu“, rekao je Nedimović i dodao da je taj posao nekada radila zemljoradniča zadruga.

On je rekao da će Ministarstvo poljoprivrede finansijski pomoći investiciju konsolidatora, kao i dobijanje odgovarajućih sertifikata za proizvođače.

Poljoprivredni proizvođač iz okoline Velikog Gradišta Miroslav Živković rekao je da je celer, kupus, krompir i jabuke ranije isporučivao kompaniji Delta kada je imala maloprodajni lanac i da je nastavio saradnju sa Delezom kada su ga kupili.

„Svake godine unapređujemo proizvodnju koja se kontroliše od njive (kvaliteta semena, upotrebe zaštitnih sredstava, kvaliteta vode za zalivanje i zemljišta) do gotovih proizvoda“, rekao Živković i pozvao poljoprivredne proizvođače da se uključe u Delezovu bazu dobavljača.

Sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju u PKS Aleksandar Bogunović rekao je da je komora već pomagala u povezivanju domaćih dobavljača sa Lidlom, Disom i Delezom i da će nastaviti da prikuplja podatke o najvećim proizvođačima povrća i voća iz Srbije i povezuje ih sa maloprodajom.

„Više nije problem proizvesti robu, nego zapakovati jer su sve stroža pravila“, rekao je Bogunović.

Proizvođači su, prema njegovim rečima, zainteresovani za saradnju sa trgovinskim lancima što se i vidi po količini domaćih proizvoda u njima.

Dodao je da tendencija treba da bude da se domaćim proizvodima zamene oni koji se uvoze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari