Nedostatak kvoruma u kosovskoj skupštini 1Foto: EPA/ Valdrin Xhemaj

U Prištini je na pola sata nastavljena, a ubrzo i okončana konstitutivna sednica kosovskog parlamenta zbog nedostatka kvoruma.

Neizvesno kada će biti izabrani predsednik i potpredsednik, a ne zna se ni kada će biti održano naredno zasedanje, prenosi RTS.

Današnja sednica kosovskog parlamenta, na kojoj je trebalo da se raspravlja o jednoj tački dnevnog reda – izboru predsednika i potpredsednika parlamenta, okončana je posle 30-minutne rasprave.

Na sednicu je, kako javlja dopisnik RTS-a, došlo 59 poslanika a njoj nisu prisustvovali poslanici okupljeni oko Demokratske partije Kosova i poslanici Srpske liste, kao i drugih manjinskih stranaka.

DPK je svoj nedolazak objasnio blokadom i nerazumevanjem ostalih albanskih stranaka za izbor njihovog kandidata za predsednika skupštine. Ostale stranke, međutim, tvrde da rad parlamenta blokira upravo koalicija okupljena oko Demokratske partije koja, kako oni tvrde, nema dovoljnu podršku poslanika za izbor predsednika skupštine.

Poslanik pokreta Samoopredeljenje Glauk Konjufca rekao je da izostanak koalicije PAN (tzv. ratne koalicije) na konstitutivnoj sednici parlamenta znači da oni nemaju parlamentarnu većinu za izbor predsednika parlamenta. 

Šefovi parlamentarnih grupa će se sastati u 12 časova sa predsedavavajućim skupštine u nameri da se dogovore kada da zakažu sledeću sednicu za konstituisanje parlamenta.

Prema kosovskom ustavu, naime, koalicija ili partija sa najvećim brojem glasova kandiduje predsednika skupštine. Velika koalicija okupljena oko DPK je nameravala da kandiduje aktuelnog predsednika Kadrija Veselija, ali pošto je bilo jasno da za to neće dobiti podršku, sednica nije održana, a Veseli je kasno sinoć izjavio da će ta koalicija predložiti drugog kandidata.

Drugoplasirano Samoopredeljenje je odbilo sinoćni predlog Kadrija Veselija o još jednom kandidatu za mesto predsednika Skupštine, ukoliko se istog dana glasa za Ramuša Haradinaja za premijera. 

Tokom jučerašnjeg zasedanja verifikovani su mandati 120 poslanika, koji su zatim položili zakletve. O predsedniku i potpredsedniku se nije ni raspravljalo.

Rok za konstituisanje parlamenta je 7. avgust. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari