Niko ne zna kakva će biti sudbina pregovaračkog tima Kosova posle 17. novembra, jer izbori predviđeni za ovaj datum mogu promeniti političku scenu i sadašnji sastav tog tima, piše u jučerašnjem broju prištinskog dnevnog lista Koha ditore.
Taj list navodi da se ne isključuje mogućnost da posle izbora ne bude potrebe za pregovaračkim timom poznatim po imenu „tim jedinstva“, jer bi predsednik i premijer imali odgovornosti koje sada ima ova ekipa u vezi sa pregovorima o statusu Kosova.

Niko ne zna kakva će biti sudbina pregovaračkog tima Kosova posle 17. novembra, jer izbori predviđeni za ovaj datum mogu promeniti političku scenu i sadašnji sastav tog tima, piše u jučerašnjem broju prištinskog dnevnog lista Koha ditore.
Taj list navodi da se ne isključuje mogućnost da posle izbora ne bude potrebe za pregovaračkim timom poznatim po imenu „tim jedinstva“, jer bi predsednik i premijer imali odgovornosti koje sada ima ova ekipa u vezi sa pregovorima o statusu Kosova. Članovi tima nisu dosad raspravljali o tome da li će ova ekipa biti funkcionalna i posle izbora predviđenih za 17. novembar, jer po ovom pitanju ne postoji neki pisani dogovor, navodi Koha ditore.

Priština dobila poziv za sastanak u Njujorku

Priština – Pregovarački tim Kosova potvrdio je da je dobio poziv za sastanak s delegacijom Srbije i posredničkom trojkom Kontakt grupe, zakazan za 28. septembar u Njujorku. Portparol pregovaračkog tima Kosova Skender Hiseni je rekao da se u pozivnici nalazi samo raspored sastanaka.

„Navodi se da će se u početku održati zajednički sastanak delegacija Prištine i Beograda sa međunarodnim posrednicima. Posle toga ‘trojka’ će održati i odvojene sastanke sa stranama“, rekao je Hiseni medijima u Prištini.

On je rekao da će pregovarački tim Kosova na tom sastanku predstaviti svoj memorandum o dobrosusedskim odnosima sa Srbijom, kao odnosima dve nezavisne zemlje.

„Sastanak u Njujorku je dobra prilika da se delegaciji Beograda predstavi naša vizija o budućim odnosima sa Srbijom, kao dve nezavisne i suverene države“, rekao je Hiseni. Taj dokument je predstavljen posredničkoj trojci tokom sastanka u Londonu.

U Demokratskom savezu Kosova, glavnoj političkoj partiji, koja ima dva predstavnika u pregovaračkom timu, rekli su da mandat tima ne prestaje održavanjem izbora.
– Eventualne promene u sastavu tima zbog rezultata izbora mogu se vršiti „ex officio“ što znači da, na primer, budući premijer automatski postane član tima – rekao je za Kohu generalni sekretar DSK, ujedno i savetnik predsednika Skupštine Kosova Ram Manaj.
Potpredsednik Demokratske partije Kosova Hajredin Kuči nije isključio mogućnost da posle izbora ne bude potrebe za „Tim jedinstva“.
– Ako se bude ocenilo da imamo stabilnu vladu, onda sigurno neće biti potrebe za ovakvim timom – rekao je Kuči.
Pregovarački tim Kosova formirao je bivši predsednik Kosova Ibrahim Rugova, pred kraj 2005. Članovi tima su predsednik, premijer, predsednik Skupštine i dvojica lidera opozicije na Kosovu – Tači i Suroi.
Dosad je nekoliko puta bilo promena u sastavu tima, zbog promena na čelu kosovskih institucija. Kao glavni cilj u radu tog tima, najčešće se navodilo očuvanje političkog jedinstva po pitanju statusa Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari