Neizvesno da li će biti protesta na dan formiranja vlade 1Narodna skupština Republike Srbije Foto: Bojan Cvejić

Opozicione organizacije još uvek ne žele da otkriju detalje o tome da li će na dan skupštinske sednice na kojoj će se glasati o novoj vladi organizovati akciju, performans ili protest tim povodom.

Biljana Stojković, članica Građanskog otpora i Skupštine slobodne Srbije, kaže za Danas da će imati sastanak i na njemu odlučiti šta će tog dana uraditi.

Ona podseća da kada organizuju neke skupove, nikada to ne rade ispred Narodne skupštine, jer smatraju da to uopšte nije institucija koja je u ovom trenutku validna.

Tea Vukadin iz pokreta „1 od 5 miliona“, upitana da li planiraju neki performans ili akciju na dan formiranje nove vlade, odgovara da bi oko toga trebali da se dogovore, te da još uvek ništa ne zna.

Isto pitanje postavili smo i predsedniku pokreta Dveri Bošku Obradoviću, koji je u maju ove godine ispred parlamenta jedanaest dana štrajkovao glađu zbog kršenja Ustava, ali on do zaključenja ovog izdanja nije odgovorio na naše pozive i poruke.

Podsećanja radi, ispred skupštine se protestovalo na dan konstituisanja parlamenta, trećeg avgusta ove godine.

Na čelu sa raščinjenim monahom Antonijem Davidovićem, stotinak okupljenih demonstranata bacali su jaja i paradajz na stepenište ispred Skupštine.

Tada su privedeni bivši narodni poslanici Srđan Nogo i Zoran Radojičić zbog, kako je tada saopšteno, krivičnog dela pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

Na skupu se sa svojim saradnicama pojavio i predsednik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović, iako su mediji preneli vest da ga je policija sprečila da dođe na protest.

Podsetimo, na dan predsedničke inauguracije Aleksandra Vučića u maju 2017. godine, više organizacija, poput „Protiv diktature“ i „Čuvara vatre“, održale su protestne skupove na nekoliko mesta u gradu i u različito vreme.

U vreme dok se u Palati Srbija održavala inauguracija, građani su se okupili na Trgu republike.

Na tom mestu se među prvima pojavio tadašnji lider Nove stranke Zoran Živković, a sledili su ga samostalni poslanici Đorđe Vukadinović i Sanda Rašković Ivić, te predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović.

Ranije tog dana vladajuća stranka organizovala je skup podrške Aleksandru Vučiću ispred skupštine. Tom prilikom novinarku Danasa Lidiju Valtner napali su članovi obezbeđenja Srpske napredne stranke.

ZZS i GDF kreću u kampanju od 7. novembra

Borba za uslove i fer izbore mora da bude (sa opozicijom!) zajednička, izjavio je Nebojša Zelenović, predsednik Zajedno za Srbiju i bivši gradonačelnik Šapca. On je na zajedničkoj pres-konferenciji sa predsednikom GDF Zoranom Vuletićem juče rekao da ne krije da je u tome potrebna i pomoć Zapada i da bi najbolje bilo da „ih oni organizuju, da imamo nove ljude u politici i da se udružimo sa što više organizacije koje dele naše stavove“.

Član Političkog saveta GDF Nenad Prokić upitao je Zelenovića i Vuletića kako komentarišu što je „sin švercera oružja ministar vojske“ i to da u zemlji postoje samo mediji koji su uz vlast i oni (u manjini) koje kontroliše Dragan Đilas, prenosi se u saopštenju GDF.

Zelenović je rekao da za šest godina koliko je bio gradonačelnik Šapca „nikad nije bio na javnom servisu“, ali da je dobra vest (iz Šapca) da „oni, SNS i Vučić, nemaju većinu i da se zbog toga oslanjaju „na mafijaše i zelenaše“ i da će ZZS i GDF već od 7. novembra krenuti u kampanju po Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari