Neizvesno ko će biti novi premijer 1Foto: Fonet/Imre Szabo; Wikipedia

Srbija je dobila novog predsednika, a najviše za tri meseca dobiće i novog premijera. Koga će Aleksandar Vučić izabrati za svog naslednika na premijerskoj funkciji za sada je velika nepoznanica ne samo u javnosti, već i u SNS, ali i u vladajućoj koaliciji.

Ako je suditi prema nedavnoj Vučićevoj izjavi to će biti „neko sa kim on može da radi“. Politički analitičari smatraju da će Vučić za novog premijera predložiti neku nestranačku ličnost, ekspertskog kapaciteta koji je prihvatljiv različitim ciljnim grupama,a najozbiljnije šanase ima Dušan Vujović, aktuleni ministar finansija .

Vučićeva najveća dilema je da li će se opredeliti da novi premijer bude stranačka ili nestranačka ličnost. Kao najozbiljniji kandidati SNS za premijera spominjani su Nikola Selaković, Zorana Mihajlović i Nebojša Stefanović. Selaković do sada nje komentarisao te spekulacije, a Stefanović je juče objasnio da nije vreme da ostavi funkciju ministra kojoj se posvetio, navodeći da u MUP-u ima još mnogo toga da uradi.

– Dok sam potreban, tu sam, spreman sam da radim i mislim da je to važno za svakog čoveka koji hoće da se prihvati javne funkcije, rekao je Stefanović i dodao da nije doneta bilo kakva odluka o tome ko će biti novi premijer Sbrije, a kad bude doneta biće najbolja s gledišta interesa građana. On je podsetio da je to pitanje „u rukama“ izabranog predsednika, da će biti predmet razgovora u stranci i na svim drugim nivoima u narednim nedeljama.

Podršku Socijalističke partije Srbije Aleksandru Vučiću na proteklim predsedničkim izborima mnogi su komentarisali kao deo Vučićeve nagodbe sa Dačićem u kojoj je lideru SPS obećana premijerska fotelja, ali i još jedna ministarska stolica za Dačićevog najvećeg oponenta u SPS – Branka Ružića.
Dačić je juče ocenio da su glasači SPS značajno doprineli pobedi Vučića u prvom krugu predsedničkih izbora, ali je dodao i da sa njim još nije razgovarao o eventualnom preuzimanju premijerske funkcije i da će o tome biti reči krajem maja. Upitan da li bi prihvatio kada bi mu Vučić ponudio tu funkciju, Dačić je odgovorio da mu niko ne bi poverovao kada bi rekao da bi odbio, ali i da mu eventualna funkcija premijera nije bila motiv da podrži Vučića. Dačić je na pres konferenciji istakao i da odluku treba doneti u najboljem interesu za Srbiju.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, smatra da se Vučiću najviše isplati da se opredeli za nestranačku ličnost sa nekim specifičnim kapacitetom, jer na taj način neće otvoriti podele unutar SNS. „Ako bi se Vučić opredelio da neko iz SNS bude premijer to bi izazvalo dozu surevnjivosti, a ukoliko bi mesto premijera dao Ivici Dačiću i tu bi otvorio pitanje u SNS , zašto se daje premijersko mesto manjinskom partneru koji više nije neophodan.

Vučiću je zato najlakše, a i zbog odnosa sa delom javnosti koji ga nije podržao, da izabere nekoga koji ima ekpspertski kapacitet, na primer Dušana Vujovića koga bi različite ciljne grupe mogle da prihvate. Što se tiče Ane Brnabić ona važi za dobrog administratora i pokazala je da je u stanju da dobro obavlja poslove koje ima u svom resoru, ali sa druge strane nije neko ko je vešt u komunikaciji sa širom javnošću i nema imidž koji iz toga proizilazi. Vujović je verovatno za širu javnost prihvatljiviji“, ističe Anđelković. On dodaje da će novi predsednik Srbije pre bilo kakve odluke obaviti temeljnu sondažu javnog mnjenja kako bi , kao vrsni tehnokrata video ko je od potencijalnih kandidata najprihvatljiviji.

Pojedini sagovornici Danasa kažu da je za Vučića lično najprihvatljivija Ana Brnabić, ali da će on od nje kao potencijalnog premijera odustati ukoliko istraživanja pokažu visok stepen odbojnosti prema njoj. Navode i da je teško zamisliti da će Aleksandar Vučić, novoizabrani predsednik Srbije, sada postati ceremonijalna figura i ispustiti uzde iz izvršne vlasti.
Sama Ana Brnabić za Danas kaže da je za nju velika čast da bude i ministar u Vladi koju vodi Aleksandar Vučić.

– Prihvatajući poziv, preuzela sam i ogromnu odgovornost koja podrazumeva mesto ministra. Na odluku o tome ko će biti novi premijer nemam uticaj i verujem da će izabrani predsednik Aleksandar Vučić doneti pravu odluku. Sa nesmanjenom energijom sa mojim timom nastavljam da radim na reformi državne uprave, uvođenju e uprave i osnaživanju lokalnih samouprava da pokreću lokalni ekonomski razvoj, posvećeni smo borbi protiv sive ekonomije. Lično, dajem sve od sebe da svojim primerom svakoga dana pokažem da država može biti servis građanima i privredi i dobar sagovornik civilnom sektoru, kaže Brnabićeva za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari