Predstavnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-Muna Brendon Varma izjavio je juče da još nije zakazana sednica Saveta bezbednosti UN o izveštaju generalnog sekretara UN o Kosovu.

On je agenciji Beta rekao da ne zna kada će izveštaj biti objavljen i kada će o njemu raspravljati Savet bezbednosti UN, ali da se „nada da će to biti pre kraja meseca“. Varma je potvrdio da će se Ban Ki Mun danas sastati sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom, ali nije želeo da precizira teme razgovora.

U Briselu je najavljeno da će Solana i Ban Ki Mun razgovarati o nastojanjima da se evropska misija Euleks razmesti u decembru na Kosovu, imajući u vidu i odluku UN o preustrojstvu Unmika. Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je prekjuče izjavio da će sednica SB UN o Kosovu biti u ponedeljak ili utorak, i da su Srbiji date garancije da neće biti promenjen plan UN od šest tačaka o razmeštanju Euleksa.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin izjavio je juče da će Rusija podržati predlog Vlade Srbije za razmeštanje Euleksa na Kosovu.

– Rusija je orijentisana na poziciju Beograda i ono rešenje koje donese vaša vlada, Rusija će podržati – rekao je ambasador novinarima u Privrednoj komori Srbije i dodao da mu nije poznato šta sadrži predlog UN u šest tačaka, ni da za sada nema informacija o tome kada će Savet bezbednosti UN zasedati o Kosovu.

 

 

Tači insistira na planu Prištine

Premijer Kosova Hašim Tači ponovio je u Londonu da je predlog UN za Prištinu neprihvatljiv i najavio da će kosovska delegacija u razgovorima sa zvaničnicima Velike Britanije insistirati na svom planu. Tači je za Bi-Bi-Si rekao da će delegacija Kosova na sastanku sa premijerom i ministrom inostranih poslova Velike Britanije insistirati na rekonfiguraciji Unmika prema predlogu od četiri tačke koji je predstavljen pomoćniku američkog državnog sekretara Danijelu Fridu. Priština je u te četiri tačke odbila plan rekonfiguracije Unmika o kojem su se dogovorili Beograd i UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari