Beograd – Direktor Direkcije za Zapadni Balkan u Savetu EU Štefan Lene doputovao je juče u Beograd na razgovore sa srpskim zvaničnicima o misiji Euleks i drugim temama vezanim za odnose EU i Srbije.

Međutim, načlist tokom jučerašnjeg dana nije uspeo da ustanovi s kim od državnih funkcionera je Lene trebalo da se sastane, niti s kim je razgovarao. Naime, u Kabinetu predsednika Srbije negirano je da bi Lene trebalo da se sastane sa Borisom Tadićem, a to je negirano i u kabinetima ministra za KiM i potpredsednika Vlade Božidara Đelića.

Sličan odgovor je dobijen i u kancelariji generalnog sekretara Saveta EU Havijera Solane, čiji je Lene zapravo funkcioner. Novinaru Danasa je objašnjeno da oni nemaju njegovu radnu agendu i da ne znaju s kim je trebalo da se sastane u Beogradu. U Pres službi Vlade Srbije Danasu je rečeno da je za ovu vrstu informacija nadležno Ministarstvo inostranih poslova, ali oni se tokom dana nisu javljali na telefon, niti su imali saopštenje.

Pretpostavlja se da je Leneova poseta operacionalizacija nedavnih najava iz Brisela da se razgovori raspoređivanju Euleksa na KiM vode ubrzano na relaciji između UN i EU, kao i između EU i Beograda, a nakon pisma generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna Havijeru Solani, u kojem se nalaže da misija EU može da deluje samo statusno neutralo i u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

 

Kompromis pre nagodbe

Ovi pregovori bi mogli dovesti do zvanične nagodbe po kojoj bi se utvrdilo da Euleks ne može preuzeti sve zadatke Unmika i da ni na koji način ne može da deluje takozvana međunarodna civilna kancelarija. Uloga Euleksa mora biti jedino to da obezbedi zakonitost u delovanju policije, sudstva i carine na Kosovu. Posle ovakvog dogovora obe strane trebalo bi da pristanu da Savet bezbednosti UN ne izglasa novu rezoluciju, većda odluka bude u obliku saopštenja njegovog predsednika, koje će sačiniti zemlje članice Saveta bezbednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari