"Neki se na Balkanu otrgli po ulasku u EU" 1

– Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je u petak da su se neki na Balkanu „otrgli“ kad su ušli u EU, ponašaju se kao brodolomnik koji se ukrcao u čamac i sprečava ostale da se spašavaju iz mora i očigledno je da su ostavili Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu po strani, a Srbiji poručuju da u tom procesu imaju suparnika, prenosi FoNet.

Živimo na Balkanu, odakle su se neki otrgli pa se nazivaju Evropljanima, a nama su ostavili prostor koji nazivaju Zapadni Balkan, čija granica je na zapadu Bosne i Hercegovine. Oni nisu na Balkanu, bar tako kažu, rekao je Nikolić na konferenciji za novinare posle susreta sa predsednikom Makedonije Đordem Ivanovim. On je istakao da Srbija i Makedonija, koje imaju nasleđena neka nerešena pitanja, to neće ostavljati svojim potomcima, nego će sadašnje vlasti pokušati same da ih reše.

Ivanov je rekao da su Srbija i Makedonija imali nekih razlika u prošlosti, ali žele zajedno da ostvaruju svoje strateške ciljeve, jer svi na Balkanu treba da napreduju. Kao predsednici ne možemo da menjamo istoriju, ali možemo da

utičemo na sadašnjost i da menjamo budućnost, poručio je Ivanov.

Sastanak Nikolića i Ivanova u Bitolju odigrao se nakon ceremonije na Kajmakčalanu, prenosi FoNet. Nikolić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodi položili su na vrhu Kajmakčalana vence na kosturnicu srpskih vojnika, poginulih pre 100 godina u borbama u Prvom svetskom ratu. Ovde je samo planina visoka i samo su njihove seni velike, a svi ostali žive zahvaljujući njima i mali su, napisao je Nikolić u spomen knjigu nakon parastosa koji je u kapeli Sveti Ilija episkop toplički Arsenije služio poginulim srpskim vojnicima. Nakon bogosluženja, u knjigu se upisao i Dodik, koji je poručio da je sloboda ključna reč srpskog naroda.

Slava svim srpskim junacima koji su dali živote za slobodu Srbije i Republike Srpske, napisao je Dodik. Ceremoniji su prisustvovali i ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generlaštaba Vojske Srbije general LJubiša Diković.

U Bitolju je Nikolić prvo položio vence na spomen kosturnicu srpskih vojnika

stradalih u Balkanskim i Prvom svetskom ratu na tom području.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari