Nekoliko građana demonstriralo u znak podrške Navaljnom u Beogradu 1Foto: Beta/AP

Nekoliko građana je danas demonstriralo u Beogradu u znak podrške protestima u Rusiji zbog hapšenja opozicionara Alekseja Navaljnog.

Organizatori skupa na beogradskom Trgu Republike naveli su u prijavi da demonstriraju „protiv političkih represija i državne korupcije“ u Rusiji, na čijem je čelu predsednik Vladimir Putin.

Okupljeni su istakli transparente s porukama „Putin nije Rusija“, „Građani Rusije smeju da biraju svoju vlast“, „Podrška protestima u Rusiji“ i druge, prenosi Radio slobodna Evropa.

Protesti čiji učesnici traže puštanje Navaljnog iz zatvora održani su danas širom Rusije.

Ruska nevladina organizacija OVD-info, specijalizovana za politička hapšenja, navela je da su vlasti danas uhapsile više od 4.000 učesnika protesta u svih 11 vremenskih zona u Rusiji, i da su neke pretukle.

Pristalice Navaljnog su pokušale da održe protest u Beogradu i 23. januara, ispred Hrama Svetog Save i Ambasade Rusije u Beogradu, ali je policija sprečila skup, navodeći da nije prijavljen i da je zbog korona virusa zabranjeno okupljanje više od pet ljudi.

Nekoliko okupljenih tada je u blizini Ambasade Rusije razvilo poruku „Sloboda za Navaljnog“, kojom se u gradovima širom sveta zahteva oslobadjanje najpoznatijeg Putinovog kritičara.

Navaljni (44), poznat po objavljivanju brojnih izveštaja o korupciji u Putinovoj Rusiji, uhapšen je 17. januara, odmah pošto se vratio iz Nemačke gde se pet meseci oporavljao od trovanja nervnim agensom za koje on optužuje Kremlj. Ruske vlasti negiraju da su umešane u trovanje Navaljnog.

Uhapšen je pod optužbom da je prekršio uslovnu kaznu iz 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari