U Skupštini Srbije juče nisu održane najavljene konsultacije šefova poslaničkih grupa o zakazivanju sednice na kojoj bi se raspravljalo o izmenama Zakona o budžetskom sistemu koje je predložila G17 Plus i koje bi produžilo privremeno finansiranje.
G17 Plus za ovaj predlog nije mogao da sakupi većinu jer je ministar Milan Parivodić najavio da će Vlada Srbije na sutrašnjoj sednici doneti uredbu kojom će se regulisati njeno finansiranje.

U Skupštini Srbije juče nisu održane najavljene konsultacije šefova poslaničkih grupa o zakazivanju sednice na kojoj bi se raspravljalo o izmenama Zakona o budžetskom sistemu koje je predložila G17 Plus i koje bi produžilo privremeno finansiranje.
G17 Plus za ovaj predlog nije mogao da sakupi većinu jer je ministar Milan Parivodić najavio da će Vlada Srbije na sutrašnjoj sednici doneti uredbu kojom će se regulisati njeno finansiranje. Međutim, stručnjaci su saglasni u oceni da bi uredba bila nezakonita.
Poslanik G17 Plus Miloljub Albijanić rekao je novinarima u Skupštini da sastanak nije ni zakazan jer se pozivu G17 Plus na konsultacije nije odazvala nijedna poslanička grupa Prema njegovim rečima manje stranke su bile za taj predlog (LSV, SVM i Lista za Sandžak), a DS je u suštini bila za predlog G17 Plus, ali su imali zamerke na proceduru.

DS: Privremeno finansiranje samo izmenom zakona

Milan Marković, zamenik šefa Poslaničke grupe DS, izjavio je da je stav stranke da se uredbom ne može produžiti privremeno finansiranje posle 31. marta. Marković je novinarima u parlamentu rekao da bi bilo najbolje da sve stranke pristanu da se na sednici Skupštine izmeni Zakon i tako prevaziđe problem, kako ne bi trpeli ni građani, ni država. Navodeći da je DS „apsolutno“ za usvajanje izmena zakona, Marković je rekao da je „šokiran“ izjavama predstavnika G17 Plus da velike stranke nisu bile zainteresovane za dogovor. Prema njegovim rečima inicijativa G17 Plus za izmenu Zakona o budžetskom sistemu je „čist marketinški potez“ jer ju je potpisalo svega 17 poslanika i podneta je bez dogovora o obezbeđivanju većine u Skupštini.

– I s njima ne bismo imali većinu – istakao je Albijanić.
Bivši predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić izjavio je da se privremeno finansiranje može produžiti samo zakonom. Vučetić je za agenciju Beta rekao da to što predsednik Skupštine nije izabran i odbori nisu konstituisani nije prepreka za sazivanje sednice. I ekonomista Jurij Bajec ocenio je da „ne postoji zakonska mogućnost“ da Vlada Srbije produži privremeno budžetsko finansiranje do kraja juna. Prema njegovim rečima jedino legalno je da se sazove Skupština i da poslanici izglasaju promenu Zakona.
Ekonomista Stojan Stamenković ocenio je, međutim, da Borka Vučić ne može da sazove sednicu Skupštine na kojoj bi bile usvojene izmene Zakona, već može samo da predsedava nastavkom konstitutivne sednice.
S druge strane, Vučetić smatra da novi saziv Skupštine ima pravo i može da odlučuje o Predlogu izmena i dopuna Zakona o budžetu, jer su u skladu sa Ustavom verifikovani svi poslanički mandati, iako nije izabran predsednik parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari