Podršku od jednog procenta koju premijer Mirko Cvetković, prema novom istraživanju CeSID-a, uživa kod građana Srbije sagovornici Danasa objašnjavaju manjkom političke ambicije i opredeljenošću da radi na skladnom funkcionisanju Vlade.

Budući da je Vlada sastavljena od niza različitih stranaka, Cvetković je najbolji karakter za održanje različitih interesa na distanci od sukoba, kažu naši sagovornici. Takva pozicija i ponašanje premijera najviše odgovara predsedniku Srbije i DS-a Borisu Tadiću, odnosno njegovoj neprikosnovenoj liderskoj poziciji u državi.

Milivoje Mihajlović, šef Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije, za Danas kaže je da malo poverenje građana u premijera Cvetkovića, pre svega, posledica toga što je Vlada „koalicija koalicija“ i da se veći deo premijerovog angažovanja odnosi na uspostavljanje njenog normalnog funkcionisanja.

– Ukoliko je ovo istraživanje tačno, malo poverenje građana delom je uzrokovano i zbog toga što je premijer na tu poziciju došao s mesta ministra finansija. Znamo da ministri finansija godinama kod Srba ne uživaju poverenje. Važna je i činjenica da je Cvetković čovek bez političkog bekgraunda, on je nestranačka ličnost, a čini mi se da je i bez političkih ambicija – navodi Mihajlović.

Prema njegovim rečima, Mirku Cvetkoviću je najvažnije da u Vladi uspostavi drugi sistem rada u odnosu na do sada poznate, a koji podrazumeva da problemi budu rešavani sistemski. Mihajlović ne vidi problem u tome što su pojedini ministri popularniji od predsednika Vlade. On to smatra posledicom timskog rada i kvaliteta premijera koji je u stanju da slavu i pohvale prepusti drugima. Mihajlović navodi da Cvetkoviću nije cilj da posle odlaska s premijerskog mesta napiše knjigu svojih govora, već da mu je važnije da napravi Koridor 10.

Na pitanje Danasa da li takva pozicija i ponašanje premijera mogu da odgovaraju nekoj drugoj ličnosti u političkoj hijerarhiji, Mihajlović odgovara da to nikome ne može da stvara probleme, jer je Cvetković posvećen rešavanju problema oko kojih ne želi da „diže galamu“, pogotovo sada u vremenu ekonomske krize kada se ne mogu očekivati potezi za koje će javnost da ima razumevanje i pruži podršku.

Suzana Grubješić, potpredsednica G 17 plus, za Danas kaže da nije neophodno da premijer bude popularan da bi dobro obavljao svoj posao.

– Između popularnosti i povlačenja pravih poteza, gospodin Cvetković je izabrao ovo drugo – navodi Grubješić.

Prema rečima Željka Ožegovića, funkcionera DS-a, podatak da premijer ima samo jedan odsto poverenja građana „zvuči neverovatno“.

– To može biti posledica činjenice da se premijer trudi da bude stručan. Ne uključuje se previše u dnevnu politiku koja može biti interesantna običnim građanima i izbegava stranačke razmirice. Cvetković nije tip čoveka koji bi i za lošu reklamu rekao da mu je dobra. S druge strane, nikako ne bi trebalo zanemariti činjenicu da je premijer takav karakter da potpuno odgovara onome ko bi na najbolji mogući način vodio Vladu sastavljenu od niza različitih stranaka – ocenjuje Ožegović.

Slobodan Maraš, član Predsedništva Liberalno-demokratske partije, ističe za Danas da slab premijer odgovara onome ko ga je predložio, a to je Boris Tadić. Maraš, međutim, smatra da se taj potez Tadiću vraća kao bumerang.

– U momentu kada je Mirko Cvetković izabran za premijera, činilo se da Boris Tadić ima nameru da preko njega lakše kontroliše Vladu. Međutim, sada se vidi da se Tadiću taj plan vraća kao bumerang. Svi znaju da on u stvari vuče konce. Građani koji možda nisu znali da je Tadić iza svega, mogu da se uvere u tako nešto, što govori da je on ipak napravio grešku – ocenjuje Maraš.

Marko Blagojević, izvršni direktor CeSID-a, malo poverenje koje premijer Mirko Cvetković uživa među ispitanim građanima Srbije objašnjava time što on nema političke ambicije.

– Cvetković se ne ponaša kao političar, niti se trudi da to bude. Očigledno mu u njegovom poslu nije bitno u kojoj će meri građani da ga doživljavaju kao političku figure. To može da bude i korisno, jer će on da bude u stanju da povuče neke teške i nepopularne poteze, koje bi izbegao političar koji se plaši za svoju popularnost – zaključuje Blagojević.

Miljenko Dereta, direktor Građanskih inicijativa, smatra da slaba podrška premijeru odslikava odnose u Vladi.

– Cvetković je uslovno slab premijer, jer nema političku snagu već se pokazuje kao stručnjak. Logično bi bilo da predsednik DS-a bude premijer. Međutim, Boris Tadić je predsednik Srbije. Premijer je zbog toga samo izvršilac te funkcije – zaključuje Dereta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari