Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić upozorio je juče u Parizu da su srpski spomenici na Kosovu, koji ulaze u svetsku kulturnu baštinu, ugroženi, a uništeno je više od 150 crkava i manastira tokom prethodnih osam godina.
– Na Kosovu, kao i svuda, ne sme se dozvoliti da mir bude izgrađen na pepelu uništene baštine – rekao je Jeremić u govoru na 34.

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić upozorio je juče u Parizu da su srpski spomenici na Kosovu, koji ulaze u svetsku kulturnu baštinu, ugroženi, a uništeno je više od 150 crkava i manastira tokom prethodnih osam godina.
– Na Kosovu, kao i svuda, ne sme se dozvoliti da mir bude izgrađen na pepelu uništene baštine – rekao je Jeremić u govoru na 34. Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu, podsetivši da su kosovski Albanci samo tokom martovskog pogroma 2004. uništili 35 srpskih crkava.
Šef diplomatije Srbije istakao je da se na Kosovu nalaze četiri spomenika koje je Unesko uvrstio u svetsku kulturnu baštinu, dodajući da je srpsko kulturno nasleđe na Kosovu meta albanskih napada.
– Uništavanje onoga što su oni pre vas izgradili, u ubeđenju da ćete tako izbrisati istinu o tome da je to ikada bilo tu, akt je najvišeg neljudskog – kulturnog čišćenja – rekao je Jeremić.
On je ponovio da se Srbija nalazi u pregovaračkom procesu o budućem statusa Kosova i da se u tim pregovorima drži univerzalnih ljudskih vrednosti kao što su mir i pravda.
– Zbog toga smo ponudili kosovskim Albancima zajednicu koja bi imala široku autonomiju u rešavanju njihovih unutrašnjih pitanja. Naša široka ponuda suštinske autonomije napravljena je tako da poštuje i promoviše njihov jedinstveni doprinos našem društvu, uz poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje, u skladu s međunarodnim pravom. Ona se, pored ostalog, oslanja na Povelju UN i Završni akt iz Helsinkija – naveo je u govoru šef diplomatije Srbije.
Naglasio je da jedino takvo kompromisno rešenje može prokrčiti put ka bržim integracijama u Evropsku uniju, ne samo Srbije već čitavog regiona. Ministar inostranih poslova je na konferenciji Uneska istakao da će Srbija i ubuduće nastaviti da pruža doprinos u zaštiti svetskog, regionalnog i nacionalnog kulturnog nasleđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari