Nema niti će biti sličnosti u stavovima demokrata i SNS 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković; Foto: Dragana Rakić

Obe struje u Demokratskoj stranci oštro osuđuju i kritikuju izjavu Gordane Čomić, ministarke za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, da „ovo čime se sada bavi jeste politika Demokratske stranke“.

Naime, i onaj deo demokrata koji stoji iza grupe koju predvodi Zoran Lutovac, inače, i dalje predsednik ove partije, prema zvaničnim podacima iz Registra političkih stranaka, ali i onaj drugi koji je stao iza Branislava Lečića i koji se nada da će Ministarstvo za upravu i lokalnu samoupravu uskoro njegovo ime ubeležiti kao legitimnog prvog čoveka DS-a.

Jedan od podržavalaca Branislava Lečića – Slobodan Milosavljević, u izjavi za Danas oštro se suprotstavio ovom stavu Gordane Čomić.

– Demokratska stranka nikada imala bilo kakve sličnosti sa politikom koju sprovodi ili je sprovodio lider Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić, inače, bivši funkcioner Srpske radikalne stranke. Uveren sam da će tako biti i ubuduće, da nam se politike nikada neće i ne mogu slagati. Izjava ministarke Gordane Čomić je zato potpuno besmislena. Rekao bih da je Gordana Čomić u debeloj zabludi i uopšte ne razumem odakle joj takve ideje – ističe Milosavljević za Danas.

Prema rečima Dragane Rakić, potpredsednice DS, Gordana Čomić u Vučićevoj vladi ne vodi nikakvu politiku, niti će je voditi.

– Njen ministarski angažman je lišen svakog političkog sadržaja, a njeni učestali istupi u javnosti u poslednje vreme nisu ništa drugo do providni pokušaji da se dosetkama i kontroverznim izjavama sakrije ta praznina. Njena tvrdnja da kao Vučićeva ministarka „vodi politiku Demokratske stranke“ jeste težak, njoj svojstven, bezobrazluk, jer saradnja sa režimom Aleksandra Vučića nije politika naše stranke. Ona tom izjavom samo izvršava pravi zadatak koji je dobila ulaskom u Vladu – ističe Rakić.

Kako dodaje, Vučić nije postavio Gordanu Čomić na ministarski položaj da bi ona radila nešto u opštem interesu, već da bi kompromitovao Demokratsku stranku i opoziciju u celini.

– Naravno da je većina ljudi na njeno imenovanje najpre opsovala Demokratsku stranku i naravno da će Vučić međunarodnim posrednicima u pregovorima sa opozicijom najpre pokazati ministarku za dijalog i reći da je ona kao njegova politička protivnica izabrana u Vladu. To je njen pravi „resor“ u kabinetu Ane Brnabić. Sa stanovišta opšteg društvenog interesa, rezultat rada u njenog formalnom resoru biće jednak nuli. Ni u jednoj od oblasti koje „pokriva“ njeno ministarstvo neće doći ni do kakvih suštinskih pomaka, kao što nikakvih pomaka nije bilo ni u čemu što je ona do sada radila u politici – smatra sagovornica Danasa.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić izjavila je da je „ovo čime se sada bavi politika Demokratske stranke“, kao i da nema garancija da se nešto u autoritarnosti režima promenilo, „ali očigledno ima želje, jer da je nema ne bi bilo ni ministarstva“.

„Ovo ministarstvo bi imalo istu jedinstvenu politiku i isti vrednosni okvir u bilo kojoj vladi, sa bilo kojom vlašću i bilo kojoj opozicijom. Vrednosti za koje su se založili i predsednica Vlade i predsednik Srbije, i stvaranjem ovog ministarstva, zaslužuju dobrobit sumnje da ćemo ovu godinu završiti sa mnogo boljim ocenama u političkim kriterijumima i da ćemo konačno razumeti da se ne može bez dijaloga koliko god naše društvo u celini bilo nesklono dijalogu“, rekla je Čomić za novi broj nedeljnika NIN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari