Nema političke volje za usvajanje IPAP programa u Srbiji 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Usvajanje novog Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP) Srbije i NATO kasni jer nema političke volje za njegovo usvajanje, ocenili su istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Katarina Đokić i programski direktor Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC fond) Igor Novaković, navodi danas sajt Juropijen Vestern Balkans.

Dodaje se da je IPAP jedan od najvažnijih dokumenata u oblasti saradnje Srbije i NATO i da se njegovo usvajanje očekivalo početkom godine. Kao najintenzivniji oblik bilateralne saradnje NATO sa zemljama koje nisu članice tog saveza, IPAP se kolokvijalno naziva „poslednjom stepenicom“ u saradnji sa alijansom, pre pokretanja procedure za pristupanje.

Novaković je izjavio da je IPAP program čije je elemente Srbija sama izabrala. Naznačeno je da je u interesu Srbije da budu implementirane sve oblasti kojima se IPAP bavi, rekao je Novaković.

On je ocenio da se time ujedno jača poverenje i saradnja i sa NATO, kojim je Srbija okružena, kao i sa članicama alijanse.

Novaković je naveo da time Srbija ima priliku da produbi saradnju sa NATO, bez namere da postane članica. Srbija implementacijom IPAP ima priliku da ispuni prioritete koji nisu isključivo povezani sa saradnjom sa alijansom, već imaju veze i sa procesom evropskih integracija, konstatovao je Novaković.

Katarina Đokić je izjavila je IPAP značajan za Srbiju i zato što poboljšava komunikaciju sa Kforom. Vlada Srbije je prvi i jedini IPAP usvojila u decembru 2014. godine, a NATO početkom 2015.

Šef delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO Dragan Šormaz je izrazio očekivanje da će novi IPAP biti usvojen u januaru ove godine, ali javnost o toj proceduri gotovo da nije čula ništa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari