Komesar za proširenje Evropske unije Oli Ren izjavio u ime „evropske trojke“ koja je juče u Beogradu razgovarala sa srpskim zvaničnicima da je „EU pogrešna adresa za pitanje eventualnog odlaganja nastavka bečkih pregovora do konstituisanja nove Skupštine Srbije“. Za to pitanje, naglasio je Ren, nadležan je specijalni izaslanik UN za pregovore o budućem statusu Kosova Marti Ahtisari, čije napore u nalaženju najboljeg rešnja za Kosovo EU podržava.

Komesar za proširenje Evropske unije Oli Ren izjavio u ime „evropske trojke“ koja je juče u Beogradu razgovarala sa srpskim zvaničnicima da je „EU pogrešna adresa za pitanje eventualnog odlaganja nastavka bečkih pregovora do konstituisanja nove Skupštine Srbije“. Za to pitanje, naglasio je Ren, nadležan je specijalni izaslanik UN za pregovore o budućem statusu Kosova Marti Ahtisari, čije napore u nalaženju najboljeg rešnja za Kosovo EU podržava.
– Ahtisari je pozvao na konsultacije obe strane, a na Srbiji je da pokaže konstruktivnost tako što će u razgovorima učestvovati – poručio je Ren posle susreta sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom.

Lideri kosovskih Srba preneli nezadovoljstvo planom

Priština – Član beogradskog pregovaračkog tima Goran Bogdanović izjavio je da su lideri kosovskih Srba juče u Prištini visokom predstavniku EU Havijeru Solani detaljno izneli nezadovoljstvo predlogom za rešenje budućeg statusa Kosova.

On je dodao da Srbi smatraju da se samo kroz pregovore može doći do rešenja koje će zadovoljiti sve strane. Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović potvrdio je da su i predstavnici Srba sa severa Kosova Solani poručili da su jedinstveni i da se zalažu za nastavak pregovora u Beču. Sa Solanom su u Prištini razgovarali predsednici opština sa severa Kosova, kao i predsednici opština Štrpce i Novo Brdo, zatim poslanici Srpske liste za Kosovo i Metohiju i predstavnici Eparhije raško-prizrenske.

Portparol kancelarije specijalnog izaslanika UN za pregovore o budućem statusu Kosova Remi Durlo juče nije želeo da komentariše nezvanične najave da bi konsultacije u Beču, najavljene za 13. februar mogle biti odložene do 21. ovog meseca. Durlo je juče za naš list ponovio da Unosek još nije dobio zvanični zahtev Beograda da se susret odloži, što je osnovni uslov da se ta mogućnost razmotri.
– Moguće je da se Beograd direktno obratio specijalnom izaslaniku UN Martiju Ahtisariju koji se trenutno nalazi u Njujorku, ali Unosek taj zahtev još nije primio. Ukoliko iz Beograda stigne takav zahtev, Unosek će ga razmotriti. To je sve što mogu da kažem – napominje Durlo.
On je potvrdio da će zamenik specijalnog izaslanika UN za pregovore o budućem statusu Kosova Albert Roan posle Sofije i Skoplja u petak na poziv kosovskih zvaničnika posetiti Prištinu. Prištinski mediji na albanskom jeziku javljaju da će Roan u Prištinu doneti neka pojašnjenja u vezi sa predlogom Ahtisarija i očekuje se da će dobiti komentare na Ahtisarijev predlog. Solana: Na Ahtisariju je odluka o odlaganju pregovora
I visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je juče u Prištini da je na specijalnom izaslaniku UN Martiju Ahtisariju da odluči o eventualnom odlaganju pregovora o statusu Kosova. Solana je na konferenciji za novinare kazao da će EU biti aktivno uključena u proces utvrđivanja statusa Kosova.
– Nije moj zadatak da odlučim kako će se nastaviti konsultacije u narednim danima i koliko će trajati. Ono što želim je da u konsultacije budu uključeni i Priština i Beograd i znam da će predsednik Ahtisari biti angažovan na ovom pitanju – rekao je Solana, prenosi Beta.
On je naglasio da je članovima pregovaračke ekipe Prištine preneo da će od sada ceo proces zavisiti od njih.
– Vi ćete potpisati mnoge sporazume koje treba da ostvarujete, da poštujete prava manjina i ljudska prava i da nastavite sa ostvarivanjem vaše perspektive, koja je ulazak u EU – rekao je visoki predstavnik EU.
Tokom posete Kosovu, Solana je razgovarao sa pregovaračkim timom Prištine koju predvodi predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, kao i sa političkim predstavnicima kosovskih Srba, komandantom Kfora Rolandom Katerom i zamenikom šefa Unmika Stivenom Šukom. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je izjavio da se na sastanku sa Solanom nije razgovaralo o odlaganju sastanka u Beču.
– Kosovska strana je svoje predloge i sugestije prenela predsedniku Ahtisariju – rekao je Sejdiu, navodeći da je u toku „poslednja faza stvaranja nezavisne i suverene države“ Kosovo. Posle konsultacija sa parlamentarnim strankama u novom sazivu srpskog parlamenta, predsednik Srbije Boris Tadić najavio je da će od ambasadora zemalja članica Kontakt grupe tražiti odlaganje bečkih pregovora do konstituisanja Skupštine Srbije, što su u utorak srpski zvaničnici predočili i specijalnom izaslaniku SAD za pregovore o budućem statusu Kosova Frenku Vizneru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari