Za Nemačku je bitno da Srbija bude stabilna i da ima vladu koja će opstati do kraja mandata, kako bi reforme neophodne za evropske integracije sprovele u delo. Indikativno je da ministar spoljnih poslova Nemačke Gido Vestervele, s kojim sam razgovarao u Berlinu, nije pokrenuo pitanje lažnih azilanata, niti stabilnosti srpske vlade.

Vestervele je poručio da Berlin od Beograda očekuje da se sve više ponaša kao da je već punopravni član EU i da bude konstruktivan – rekao je za Danas Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije, koji je juče počeo dvodnevnu posetu Nemačkoj.

Na sastanku s Vesterveleom, koja su pitanja pokrenuta kada je reč o evropskim integracijama?

– Najvažnija poruka je da Srbija može da računa na podršku Nemačke ukoliko uradi svoj deo posla u ispunjavanju evropskih standarda. Ako budu ispunjeni svi uslovi, Berlin će sigurno podržati status kandidata Srbije na kraju ove godine.

Da li je nemački ministar zabrinut zbog lažnih azilanata?

– Mislim da je indikativno to što Vestervele uopšte nije pokrenuo to pitanje. Ali, ja sam ga pokrenuo. Rekao sam mu da je došlo do pada broja tražilaca azila iz Srbije u Nemačkoj, jer ih je u novembru bilo 1.159, a 499 u januaru. Srbija će formirati međuresornu grupu za praćenje primene reformi u vezi s „belim šengenom“. Rekao sam mu da može računati da će Srbija bez odlaganja odgovoriti na sve zamolnice za readmisiju koje dolaze iz Nemačke. Složili smo se s odlukom Nemačke, koju smo i mi tražili, da se ukinu finansijska davanja onima koji čekaju odluku o dodeljivanju azilantskog statusa.

Da li vam je Vestervele rekao koji će biti stav Nemačke na sastanku ministara unutrašnjih poslova EU 24. januara u Briselu, gde će se razmatrati pitanje azilanata i promena pravila bezviznog režima?

– Mislim da će do nekih izmena doći, jer sada na hiljade potencijalnih azilanata stiže s južnih obala Mediterana. Evropa želi da pokaže da nije otvorena za masovne migracije. Sve to ima indirektne posledice po Srbiju. Na nama je da te posledice u narednim mesecima smanjimo proaktivnom politikom. To podrazumeva da bez odlaganja vršimo readmisiju, da krivično gonimo i kaznimo one koji organizuju takve ture i da preventivno delujemo i integrišemo osetljive grupe, pogotovo Rome.

Da li je bilo reči o mogućem dolasku Dojče telekoma u Srbiju?

– Ulazimo u završnu fazu privatizacije Telekoma Srbija. Znamo da je Dojče telekom zainteresovan. Rekao sam da je taj proces transparentan i da je poznata minimalna cena, kao i da se nadamo da će Dojče telekom ponuditi bar tu minimalnu cenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari