Nemačka: Rešenje da nađu Srbi i Albanci 1Foto:EPA-EFE/Omer Messinger

Član Alternative za Nemačku i poslanik u Bundestagu Jens Kestner izjavio je da je odlaganje razgovora predstavnika Beograda i Prištine u Parizu loša poruka za pregovore, istakavši da rešenje treba da nađu Srbi i Albanci

„Odlaganje pregovora Beograda i Prištine u Parizu pokazuje nesposobnost u rešavanju tog pitanja. Nama je Evropska unija na prvom mestu, ali su akteri i SAD i Rusija, koje tu imaju svoj interes. Evropa može da predloži rešenje, ali njega treba da nađu Srbi i Albanci – pregovorima“, rekao je za RTS Kestner koji boravi u Beopgradu.

Kako je naveo, ako je razgraničenje moguće, o tome treba da se izjasne Beograd i Priština, ali to treba da podrži i narod. Kestner je ukazao da se Srbija 1999. povukla vlast sa Kosova i tamo se izgradila druga vlast, druga vojska, kao i da sada imamo status kvo koji je neodrživ.

„Razumem to što u Srbiji 80 odsto naroda ne podržava odricanje od dela teritorije. Za mene je Kosovo uvek Srbija. Ali rasformiranje sadašnjih vlasti u Prištini nije realno. Predsednik Vučić kaže da su ustupci dobri, ali šta sve Srbija treba da da – dok Hašim Tači i ne razmišlja o ustupcima, jer ima podršku velikih sila i dela Evrope“, naveo je Kestner.

Na pitanje od koga u Nemačkoj dolaze apela da se povuče priznanje Kosova i koliko je to realno, Kestner je istakao da će se u kontekstu sadašnje vlade u Berlinu teško desiti značajnija promena te politike.

„Moja partija Alternativa za Nemačku ne podržava te stavove vlade, jer je u osnovi funkcionisanja društva na Kosovu kriminal. Na Kosovu su na vlasti i funkcijama ratni zločinci. Sa njima je teško razgovarati i pregovarati, i sa njima je rešenje za Kosovo nemoguće“, rekao je Kestner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari