– Goran Svilanović, bivši ministar spoljnih poslova Srbije kaže za Danas da postoji ozbiljna dilema, ne samo unutar Nemačke, nego svih zemalja članica EU da li dati saglasnost Srbiji na potpis SSP, jer postoji ozbiljna opasnost da se time dovede njen kredibilitet u pitanje usled mogućnosti da Srbija posle potpisa taj sporazum ne ratifikuje u parlamentu.

– Goran Svilanović, bivši ministar spoljnih poslova Srbije kaže za Danas da postoji ozbiljna dilema, ne samo unutar Nemačke, nego svih zemalja članica EU da li dati saglasnost Srbiji na potpis SSP, jer postoji ozbiljna opasnost da se time dovede njen kredibilitet u pitanje usled mogućnosti da Srbija posle potpisa taj sporazum ne ratifikuje u parlamentu.
– To se nikada nije dogodilo u istoriji zajednice evropskih zemalja i predstavlja ozbiljan problem koji sprečava konačnu odluku o tome da li bi Srbiji trebalo ponuditi na potpisivanje SSP – kaže Svilanović.

Nezavidna pozicija pregovarača DS

Pozicija delegacije DS koja je proteklih dana boravila u Briselu i Hagu s ciljem da ubede Holandiju da se ne protivi potpisivanju SSP-a, bila je nezavidna jer su se iz Srbije čule poruke o tome da Srbija ne treba da ide putem evropskih integracija – rekao je Oliver Dulić. „Pitali su nas u čije ime mi razgovaramo, a mi smo otišli u ime građana i Vlade koja je parafirala SSP. Dok smo se mi borili za interese Srbije, Koštunica je pokazao zašto je Vlada pala“, rekao je Dulić.

Bivši ministar spoljnih poslova ističe da, prema njegovim saznanjima, od pre nekoliko dana, nije nemoguće da Srbiji ipak bude ponuđen SSP pre 11. maja, odnosno pre datuma održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.
Na pitanje da li bi čelnici EU time sebe ponovo stavili u nezgodnu poziciju s obzirom na neizvesne rezultate izbora, Svilanović kaže da je načelni stav svih relevantnih faktora u EU da bi trebalo učiniti sve kako bi proevropske snage pobedile na izborima, a „potpis na SSP bi tome sigurno doprineo“.
– Pravimo se nevešti, ali činjenica je da vrlo zapažen običaj da sestrinske stranke iz drugih država pomažu jedne drugima – zaključuje Svilanović.
Član Predsedništva DS Oliver Dulić veruje u promenu stava Holandije.
– Imamo razloga da verujemo da će Holandija promeniti stav prema potpisivanju SSP. U tome će je zasigurno pratiti i Belgija – rekao je Dulić na jučerašnjoj konferenciji za novinare.
On je proteklih dana boravio u Briselu i Hagu, pokušavajući da ubedi holandske i evropske zvaničnike da Srbija treba da potpiše SSP što pre. Prema Dulićevim rečima, razgovori s holandskim zvaničnicima su bili „tvrdi“.
– Nismo razgovarali o datumima, već o tome kada će i da li će Srbija postati član EU, da li u Srbiji postoji podrška tome, kakva je dinamika tog procesa i kako da izjava da Srbija nema drugi put osim evropskog dobije svoju sadržinu. Tražili smo više razumevanja i konkretnu pomoć. Naš cilj je da Srbija do kraja godine ili početkom sledeće dobije status kandidata za članstvo u EU, a u narednih nekoliko godina da postane i član – kazao je Dulić.
On je dodao da Srbija nije zaboravila saradnju s Haškim tribunalom i da je nastojala da holandske zvaničnike ubedi da nije istina da u Srbiji ne postoji politička volja za saradnju s Tribunalom i da je cilj da haški begunci budu uhapšeni.
Dulić je naveo da je delegacija DS od glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca tražila da se uloži žalba na presudu Ramušu Haradinaju i pružila uveravanja da će Srbija pružiti svu neophodnu pomoć kako bi Haradinaj bio osuđen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari