Nemačka vlada: Na Kosovu stabilno ali postoji potencijal za konflikte 1Foto: Kosovo Force - KFOR (Arhiva)

Vojnici Bundesvera ostaju na Kosovu u sastavu Kfora i narednih godinu dana, odlučila je nemačka vlada, uz ocenu da je situacija na Kosovu stabilna, ali još postoji potencijal za konflikte, pre svega na severu, preneo je Dojče vele.

Dvadeset godina nakon ulaska na Kosovo, gornja granica broja pripadnika nemačke vojske smanjiće se sa 800 na 400 vojnika. To obezbeđuje da Bundesver može brzo da reaguje u slučaju neočekivanog pogoršanja bezbednosne situacije na Kosovu, navodi se u predlogu koji je usvojen u Berlinu.

„Nastavak učešća u misiji Kfora u interesu je nemačke bezbednosti“, navodi se u odluci vlade uz ocenu da je situacija u Republici Kosovo uglavnom mirna i stabilna, ali da, zbog procesa normalizacije odnosa sa Republikom Srbijom, još postoji potencijal za konflikte i eskalaciju.

To bi, dodaje se, moglo da se pojavi kao problem, posebno u severnom delu zemlje s većinskim srpskim stanovništvom.

Na Kosovu se trenutno nalazi oko 70 nemačkih vojnika. Od proglašenja nezavisnosti 2008. Kfor je fokusirana na praćenje razvoja bezbednosnih struktura koje bi trebalo da budu profesionalne, demokratski kontrolisane i multietničke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari