Nemački ambasor u Srbiji Tomas Šib posetio Zaječar 1Foto: Glas Zaječara

Ambasador Nemačke u Srbiji, Tomas Šib sastao se sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem i njegovim saradnicima.

„Ambasada Nemačke je kroz razne vidove podrške od 2004.godine pomagala kako grad Zaječar tako i ostale gradove u Timočkoj Krajini. Pred nama je vreme još intenzivnije saradnje kroz projekte koje se tiču poboljšanja energetike, pre svega energanama na bio masu koje će biti izgradjene kod srednjoškolskog centra u Zaječaru i druga  u okviru medicinskog centra.Stvaranje bolje infranstrukture u gradu na Timoku dovešće do dovođenja novih stranih investitora, što je nedavno pokazala i jedna Nemačka kompanija. Prioritet je dovesti strane kompanije i zaposliti mlade u Zaječaru kako ne bi odlazili u stranim zemljama i tamo radili“, naglasio je Boško Ničić.

Kako je preneo portal Glas Zaječara, prisutnim novinarima obratila se i njegova ekselencija ambasador Šib:

„Ja sam na funkciji Nemačkog ambasadora več šest meseci u Srbiji i danas imam prvi put priliku da posetim Zaječar.Sa gradonačelnikom smo imali jedan dobar razgovor o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Zaječaru , odnosno u celoj Timočkoj Krajini.Postoje mnogi projekti koji su uspešno već realizovani u sklopu ekonomske saradnje i koji će se nastaviti kao što su projekti o energanama na bio masu. Ujedno radimo na tome i savetujemo nemačkim kompanijama i investitorima da ostvare svoje investicije ovde u Zaječaru, da ne gledaju samo velike gradove nego da gledaju i krajeve koji su ekonomski manje razvijeni, gde je upravo nezaposlenost i odliv mozgova jedan od najvećih problema“, istakao je ambasador Šib.

Gradonačelnik Ničić na kraju razgovora poklonio je nemačkom ambasadoru repliku glave imperatora Galerija.

Nakon svečanog prijema i razgovora sa gradonačelnikom Boškom Ničićem u Gradskoj upravi, ambasador Šib prisustvovaće pozorišnoj predstavi „Punoletstvo“ posvećenoj nemačko-srpskoj saradnji, koju će Reflektor teatar izvesti u zaječarskom pozorištu.

Ovom prilikom biće priređena i izložba “Dela znače” koja svedoči o 19 godina nemačko–srpske razvojne saradnje a dogovorena je i poseta Udruženju društva Roma u Zaječaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari