Nenad Prokić budući potpredsednik Zukorlićeve partije 1Foto: FoNet

Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka (BDZS), čiji je osnivač narodni poslanik Skupštine Srbije i bivši muftija Muamer Zukorlić danas u Novom Pazaru, u svečanoj sali restorana „Gazija“ organizuje Izbornu skupštinu, na kojoj će promeniti ime, izabrati novog predsednika, potpredsednike…

Očekuje se da će BDZS postati „Stranka pravde i pomirenja“ (SPP), Zukorlić i formalno biti izabran za predsednika, ali je kao „bomba“ odjeknula najava da će se partiji pridružiti književnik Filip David i dramaturg i bivši poslanik LDP Nenad Prokić.

U vrhu Zukorlićeve stranke najavljuju „još iznenađenja“. Zukorlić je za TV Pink izjavio da će buduća partija biti višenacionalna i multikonfesionalna, da se suočavaju sa „invazijom“ ljudi različitih struka koji žele da im se priključe, te da će među pet potpredsednika biti po jedna žena, Srbin i Albanac. Pomenuo je da su stranci pristupili Prokić i David. U izjavi za Danas, prvi je to potvrdio, drugi demantovao. Prokić bi trebalo da bude izabran za potpredsednika buduće partije.

„Pitao me da budem kandidat za potpredsednika i pristao sam. Videću da li će me izabrati“, kaže Prokić, koji na naše pitanje otkud on u stranci Muamera Zukorlića jasno odgovara.

„On je jedini političar kog razumem šta govori. Podržavam što je odlučio da regionalnu stranku politički proširi i da joj univerzalni karakter. Posebno je važno što to potiče iz Sandžaka i od bošnjačke političke partije. To je pozitivna tendencija koja može biti značajna za region“, ističe Prokić. Na pitanje da li mu smeta nekadašnji imidž „ekstremiste“ koji je Zukorlić imao u pojedinim srpskim medijima, odgovara da su „za Srbiju ekstremisti svi sem njih samih“.

„Pisanje srpskih medija me zato ne zanima. Kod Zukorlića nisam primetio nikakav ekstremizam, a sa njim sam ozbiljno i puno razgovarao. Pomogao sam mu u pisanju programa stranke u kome nema ni „e“ od ekstremizma“, dodaje Prokić.

Filip David kaže za Danas da ne namerava da se stranački angažuje. „Sa Zukorlićem sam se video i pričali smo o njegovim idejama i političkim planovima. Pokazao mi je program svoje buduće stranke i to smo zajedno analizirali, ali nemam nameru da postanem član stranke. Nikada nisam ni bio član neke partije. Bio sam samo član Političkog saveta LDP i to kao nestranačka ličnost“, izjavio je David za Danas.

Zukorlić je najavio da će SPP 28. decembra održati stranački kongres, da će osnovati odbor za Beograd i učestvovati na predstojećim gradskim izborima. „Ozbiljno ulazimo u beogradske izbore, ozbiljno računamo na rezultat na izborima jer ono što prati sadašnju političku situaciju u Beogradu jeste apatija kod jednog značajnog broja glasača, ogromna razočaranost skoro polovine birača u Beogradu i oni su naša ciljna grupa“, rekao je Zukorlić Pinku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari