Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je sinoćrezoluciju kojom se vlasti u Srbiji pozivaju da se bore protiv svih formi netolerancije i diskriminacije.

U rezoluciji, usvojenoj posle rasprave o izveštaju o položaju nacionalnih manjina u Vojvodini i rumunske manjine u Srbiji, navodi se da Srbija treba da promoviše viziju društva zasnovanog na poštovanju različitosti i borbu protiv svih oblika diskriminacije i netolerancije. „Dijalog i poštovanje različitosti kultura su garancija za dugoročni mir i stabilnost regiona“, ocenjuje se u rezoluciji. U tom dokumentu se upozorava na međuetničke tenzije preostale iz doba režima bivšeg šefa države Slobodana Miloševića i na etničke incidente u Vojvodini.

Rasprava o rezoluciji vraćena je na dnevni red zasedanja na zahtev rumunskih poslanika, pošto je prvog dana zasedanja PS Saveta Evrope, 29. septembra, bila skinuta s dnevnog reda, kao i rasprava o Nacrtu rezolucije Odbora za monitoring o ispunjavanju obaveza Srbije prema Savetu Evrope.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor izjavio je juče tim povodom da je stanje prava nacionalnih manjina u Srbiji bolje u odnosu na period 2004. i 2005. godine.

– Međutim, i dalje imamo probleme u međuetničkim odnosima i u donošenju zakona kojima se regulišu manjinska prava – rekao je Pastor. On je dodao da nije dobro to što još nije donet zakon o nacionalnim savetima manjina, a kao problem je naveo i privatizaciju medija na jezicima manjina. Pastor je ocenio da je problem i nedovoljno finansiranje institucija manjina sa republičkog nivoa. „U svakom slučaju, ne bi trebalo da se daju paušalne ocene. Niti je stanje prava manjina u Srbiji jako loše, niti je tačno da u toj oblasti nema baš nikakvih problema. Treba raditi na poboljšanju društvene klime i pravne regulative – naveo je Pastor.

U izveštaju o pitanju nacionalnih manjina u Srbiji, čiji je autor Nemac Jirgen Herman iz Odbora za pravna pitanja i ljudska prava, Srbija se poziva da nastavi napore u cilju poboljšanja položaja nacionalnih manjina i da „preduzme sve neophodne mere kako bi se izbeglo izbijanje novog međuetničkog nasilja“. Rasprava o ispunjavanju obaveza Srbije prema Savetu Evrope i položaju manjina bila je prebačena za januarsko zasedanje, pošto se srpska delegacija nije složila da na dnevnom redu bude u petak, poslednjeg dana zasedanja, kada je bilo predviđeno izjašnjavanje u Skupštini Srbije o rezoluciji.

 

Teri Dejvis: Obrnuti argumenti Rusije i Evrope

Brisel – Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis izjavio je juče, uoči zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, da je na njega činjen pritisak da sarađuje s vlastima na Kosovu, preneli su elektronski mediji. „Bio sam mnogo puta pod pritiskom, ali se i dalje rukovodim Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 i nastavljam da sarađujem sa Unmikom dok ne dobijem drugačije instrukcije od Komiteta ministara, a zasad ih nisam dobio“, rekao je on novinarima u Strazburu. On je primetio da su argumenti Rusije u kontekstu Kosova i argumenti drugih evropskih država u istom kontekstu sada obrnuti. „Oni koji su priznali Kosovo kao nezavisnu državu sada osuđuju Rusiju što je priznala Južnu Osetiju, a Rusija osuđuje one koji su priznali Kosovo, a sama je to isto učinila sa Južnom Osetijom. Ponekad mislim da sam ja jedini koji je dosledan“, zaključio je Teri Dejvis. E. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari