Saradnja Srbije s misijom Euleksa svakako jeste objektivan uslov za sticanje kandidature za članstvo u Evropsku uniju. Neformalni kontakti već sada postoje i to u kontekstu obećanja predstavnicima međunarodne zajednice koje glasi otprilike ovako – budite strpljivi, samo da se malo stabilizujemo, pa ćemo ozvaničiti saradnju sa vama – kaže za Danas Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose. On, međutim, naglašava da se stabilnost „ne dokazuje davanjem neformalnih obećanja na prijemima u stranim ambasadama“ već pozivanjem Ivice Dačića i Tomislava Nikolića da se izjasne na čijoj su strani“.

– Ukoliko u rezoluciji o Kosovu, koja se priprema u Skupštini Srbije, ne bude ubačena pod obavezno saradnja sa Euleksom, to će jasno pokazati koliko je vlast neodgovorna – kaže Janjić.

Inače, ministar za Kosovo i Metohiju, Goran Bogdanović izjavio je juče da je kamen spoticanja u usaglašavanju jedinstvenog teksta rezolucije o Kosovu „samo formulacija o Euleksu“.

– Videćemo šta će biti sledeće nedelje, ali očekujem da ćemo ipak, imajući u vidu ozbiljnost situacije i poruke koje treba da pošaljemo, pre svega, Srbima na Kosovu, uspeti da nađemo jedinstven stav oko rezolucije o Kosovu – rekao je Bogdanović novinarima u parlamentu Srbije.

Bogdanović je kazao da je formulacija Vlade, po kojoj bilo kakvo međunarodno prisustvo na Kosovu mora da dobije legitimitet Saveta bezbednosti UN i saglasnost Srbije, „prihvatljivija za sve“. DSS, međutim,traži da u rezoluciji bude formulacija da je raspoređivanje Euleksa na Kosovu neprihvatljivo za Srbiju. Poslanik DSS-a, Slobodan Samardžić izjavio je juče da ta stranka i dalje insistira da se u novu rezoluciju o Kosovu unese da je raspoređivanje Euleksa na Kosovu neprihvatljivo za Srbiju. „To je glavna tačka razlaza koja je i dalje kamen spoticanja“, rekao je Samardžić u Skupštini Srbije nakon konsultacija sa ministrom Bogdanovićem. Funkcioner DSS naveo je da na današnjim konsultacijama nije napravljen pomak u usaglašavanju teksta nove rezolucije, ali da je dogovoreno da se razgovori nastave sledeće nedelje. „Nismo prekinuli razgovor, iduće nedelje nastavljamo konsultacije“, rekao je Samardžić.

Goran Svilanović, bivši šef srpske diplomatije kaže za Danas da je i ministar Vuk Jeremić najavio da će do kraja godine biti uspostavljen nekakav dogovor sa Briselom u vezi sa Kosovom.

– Ne znam o čemu je reč, a verujem da ni ministru Jeremiću to još nije najjasnije. Srbija ne mora da se dogovori i uspostavi saradnju sa Euleksom. Ništa mi ne moramo, ali pitanje je šta je cena toga. Čini mi se da se ide korak po korak. Najpre Inicijativa pred Međunarodnim sudom pravde za preispitivanje legalnosti odluke o proglašenju nezavisnosti Kosova, pa onda idemo dalje – kaže Svilanović i dodaje da sigurno postoje tajni pregovori sa misijom na Kosovu.

Dušan Janjić dodaje i da se sada na Kosovu i delom u Srbiji svi „kunu u Unmik“, a palili su im carinske punktove, napadali sudove…“

– Žalosno je što EU ponovo mora da nas ubeđuje da radimo stvari koje su u našem interesu. Euleks je rezultat loše pregovaračke politike Srbije. Kada je već došlo do toga, onda je jedino pametno sarađivati s obzirom na njihovu ulogu na Kosovu – uvođenje vladavine prava – kaže Janjić.

Misija „odlaže“ potpunu nezavisnot

Dušan Janić kaže da Srbija pre svega treba da pregovora sa Briselom, a ne sa Prištinom jer Euleks je na Kosovu zbog nepotpune nezavisnosti, a to znači da bi u pregovorima sa EU to stanje nepotpune nezavisnosti moglo da  se održava još dugo, od deset do 15 godina.“Izgleda da priznanje ove misije treba da nam bude izgovor za kandidaturu za članstvo u EU, a ništa drugo sem Euleksa ne može da pomogne Srbima sa Kosova. Ako neko ide protiv uspostavljanja vladavine prava na Kosovu, taj onda hoće još da krade na Kosovu, nema drugog objašnjenja“, zaključuje Janjić.

De Kermabon: Moja misija satanizovana

Vašington – Francuski general Iv de Kermabon, šef evropske misije Euleks na Kosovu, pozvao je Beograd da veruje u njega i da sa njim sarađuje i da je njegova misija „satanizovana na delovima Kosova“. U intervjuu za Glas Amerike De Kermabon je naglasio da je njegova misija tehničkog karaktera i da nije povezana sa pitanjem statusa već da joj je cilj da se unapredi vladavina zakona i zaštite prava svih građana na Kosovu. On je rekao da Euleks još uvek nije operativan na Kosovu „iz poznatih razloga“ ali da bi „raspoređivanje moglo da se završi do kraja jeseni“ „Spreman sam da razgovaram sa svima kako bih ih uverio da Euleks donosi dobrobit stanovnicima, da razgovaram sa kosovskim Srbima, a ako je potrebno, da putujem u Beograd i da objasnim, sa tehničkog stanovišta, šta bi Euleks mogao da uradi za srpsko stanovništvo“. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari