Neposlušna odbornica dobila otkaz 1Foto: Južne vesti

Jelena Đorđević, doskorašnja odbornica Jedinstvene Srbije koja je deo vladajuće koalicije u Nišu, koja je sredinom aprila najavila da će na sledećoj sednici Skupštine grada glasati protiv odluke da se niški aerodrom besplatno ustupi državi, dobila je otkaz u gradskom javnom preduzeću Objedinjena naplata, saznaje Danas.

Ona kaže je u ovom preduzeću bila zaposlena od 2. novembra 2016. po ugovoru na određeno vreme, kao zamena privremeno odsutne radnice. Nakon toga potpisala je nekoliko aneksa prvobitnog ugovora, te zamenjivala i druge radnike koji su privremeno odsustovali sa posla. Ipak, samo 15-ak nakon što je javno saopštila da neće glasati za „otimanje“ niškog aerodroma, jer to nije u interesu građana Niša, dobila je otkaz u kojem je navedeno da se radnica koju je zamenjivala vratila sa bolovanja.

– Očigledno je reč o političkom revanšizmu. Ali, neću stati, boriću se dalje za interese našeg grada i građana Niša – rekla je za naš list „neposlušna odbornica“, inače diplomirana pravnica i majka dvoje dece.

Sednica Skupštine grada Niša, na kojoj bi trebalo da se donese odluka o vlasničkom statusu aerodroma „Konstantin Veliki“ – koja je inače izazvala građanske proteste i nezadovoljstvo dela javnosti, još nije zakazana, iako su gradski zvaničnici najavili da će se održati „odmah posle prvomajskih praznika“.

I dok vlast tvrdi da su njeno zakazivanje odložili „isključivo tehnički razlozi“ i da će sednica biti održana posle 21. maja, opozicija veruje da je reč o „kupovini vremena“ kako bi se izvršio dodatni pritisak na odbornike vladajuće koalicije da glasaju za besplatno ustupanje Aerodroma državi. Opozicija ne isključuje ni mogućnost da „slučaj Aerodrom“ isprovocira i uvođenje prinudne uprave.

Predsednik Skupštine grada Rade Rajković kaže za Danas da sednica nije zakazana jer završetak radova u velikoj sali Skupštine grada na uvođenju klimatizacije i postavljanju elektronske instalacije kasni. On očekuje da radovi budu završeni „početkom sledeće sedmice“, nakon čega će odmah biti održan sastanak šefova odborničkih grupa. Poslovnik o radu Skupštine grada predviđa da se sednice zakazuju najranije pet dana nakon ovakvog sastanka, što znači da će zasedanje biti održano u sedmici koja počinje 21. maja, kaže on.

– Nije reč ni o kakvim političkim razlozima. Vladajuća koalicija u Skupštini grada ima vrlo stabilnu skupštinsku većinu, u vezi sa bilo kojim pitanjem koje se nađe na dnevnom redu, tako da nema bilo kakve potrebe za kalkulisanjem ili kupovinom vremena. Posebno je apsurdno govoriti o navodnom provociranju uvođenja privremenih mera, pošto za to nema nijednog razloga, jer lokalna vlast uredno funkcioniše, a za održavanje sledeće sednice Skupštine po zakonu imamo još mesec i po dana – kaže Rajković za Danas.

Šef odborničke grupe DS u Skupštini grada Miodrag Stanković, međutim, kaže za naš list da je vlast „krenula da sređuje skupštinsku salu“ jer se uplašila da neće imati većinu u Skupštini grada, pošto se „kod dela odbornika vladajuće većine probudila svest, a i lokalpatriotizam“, te neće glasati da se osnivačka prava i kompletna imovina niškog aerodroma besplatno ustupe državi, uprkos tome što je Gradsko veće donelo takvu odluku, a na preporuku Vlade Srbije.

– Pozivamo vlast, posebno onu republičku, da prestane da na gradske odbornike vrši pritisak, koji je, po našim saznanjima – veliki. Pozivamo je, takođe, da što pre objavi tajni ugovor o koncesiji francuskoj kompaniji Vansi erport za beogradski aerodrom, u kojem je, prema svim dostupnim informacijama, ograničen dalji razvoj, odnosno broj putnika na niškom i drugim aerodromima u radijusu od 230 kilometara od beogradskog – kaže Stanković.

Branislav Jovanović, gradski odbornik opozicione grupe građana „Niš moj grad“, procenjuje da ukoliko sednica Skupštine grada bude održana do kraja maja, „onda je sve u redu“, ali ako bude zakazana u junu, „onda je to sumnjiva igra živcima“.

– Grad Niš u tom slučaju jasno klizi ka prinudnoj upravi i raspisivanju vanrednih lokalnih izbora, koji će se možda poklopiti sa raspisivanjem referenduma ili parlamentarnim izborima u Srbiji – kaže on za Danas.

Srđan Nonić, odbornik opozicione grupe građana Niška inicijativa, ocenjuje da gradska vlast ne zakazuje sednicu Skupštine jer „čeka da se smire uzavrele strasti građana oko niškog aerodroma“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari